Ainaskii sata

-kampanja on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tavoitteena on nostaa Etelä-Karjalasta julkisuuteen kaikenkokoisia ja -näköisiä ilahduttavia tapahtumia, asioita, innovaatioita ja edistysaskelia, joista haluamme kertoa muillekin.

Julkaisut ilmentävät kansallista Suomi 100 -teemaa ”Yhdessä” sekä Etelä-Karjalan Suomi 100 ‑teemaa ”Karjalaisuus”. Voit lähettää oman ehdotuksesi eteläkarjalaisesta hyvästä teosta tai menestystarinasta alla olevan linkin kautta. Etelä-Karjalan liiton kulttuurityöryhmä toimii kampanjan raatina ja toimituskuntana.

Kampanjan toteutus alkoi 11.1.2016 ja päättyy itsenäisyyspäivän aikaan joulukuussa 2017. Viikoittain ilmestyviä julkaisuja tehdään kaikkiaan sata.

Nämä hyvät teot ovat Etelä-Karjalan lahjoja 100-vuotiaalle Suomelle!

Tee oma ehdotus Ainaskii sata -kampanjaan!

Kampanjalla on myös omat Facebook-sivut.

 

 

Neljännesvuosittain äänestetään kuluneen ajanjakson parasta tekoa. Ensimmäisen kunniakirjan parhaasta teosta ajalla 11.1.-31.3.2016 sai julkaisu #6 ”Taiteen ilotulitusta – 111 taiteilijaa ja 5 000 m2 tilaa”. Toisen kunniakirjan ajalta 1.4.-30.6.2016 sai teko #20 ”Pulsa on pelastettu” ja kolmannen ajalta 1.7.-30.9.2016 julkaisu #35 ”Oman kotiseudun historiaa Willimiehen jäljillä”. Neljäs kunniakirja ajalta 1.10.-31.12.2016 meni teolle #40 ”Stam1na-yhtye lahjoitti 20v-synttärijuhliensa tuoton Lemin kunnan nuorisotoimelle”.

 

 

Ajalla 1.1.-31.3.2017 parhaaksi teoksi äänestettiin julkaisu #59 ”Jäätaide on ihastuttanut Imatralla ja Lappeenrannassa”.

Äänestäneiden kesken on arvottu Etelä-Karjalan ilmeen mukaisia T-paitoja.

19.6.2017

Logo 76 Nuori työllistää itse itsensä 4H-yrittäjyydessä

Monen nuoren Etelä-Karjalassa ei enää tarvitse olla huolissaan nuorisotyöttömyydestä. 4H-yrittäjyys on saavuttamassa vankan jalansijan maakunnassamme. Se tarjoaa 13–28 -vuotiaille yrittämisestä kiinnostuneille nuorille mahdollisuuden itsensä työllistämiseen ja yrittämisen harjoitteluun turvallisesti ja ohjatusti – kuitenkin nuoren oman yritysidean pohjalta!

4H-yrittäjyys voi olla hyvin monipuolista yrittäjyyttä, joka voi olla esimerkiksi leivonnaisten valmistusta ja myyntiä, ikkunan pesua, siivousta, lasten hoitoa, kauppa-avun tarjoamista vanhuksille tai nettisivujen suunnittelua. Nuori voi lähestyä paikallista 4H-yhdistystään omalla yritysideallaan tai tulla ideoimaan yritystä valmennukseen, jossa yhdessä pohditaan yritysideaa ja mielenkiinnon kohteita työelämässä. Valmennuksien tavoitteena on luoda turvallista pohjaa yritysideoinnille, kannustaa ja antaa nuorille tarpeeksi tietoa, jotta kosketuspinta yrittäjyyteen olisi mahdollisimman helposti lähestyttävä ja turvallinen. Jokainen nuori saa itselleen yritysohjaajan, joka on tukena ja kuuntelijana nuorelle yrittämiseen liittyvissä asioissa. Yritysohjaajana toimii aikuinen, joka voi olla esimerkiksi perheenjäsen, paikallinen yrittäjä tai joku 4H:n toimihenkilöistä – tärkeintä on halu tukea nuorta yrittäjää!

4H-yritys vastaa paitsi asiakkaiden kysyntään, myös yrittäjän omiin tarpeisiin. Sen tietää parikkalalaisen Apukäsi Empun yrittäjä Emilia Laukkanen, jolle yritys on ollut keino työllistää itsensä lukio-opintojensa ohella. ”Töitä pystyi ottamaan juuri itselleen sopivan määrän ja sopivaan ajankohtaan!”, Emilia kertoo 4H-yrittäjyyden hyviksi puoliksi. Luumäellä toimivan monialaisen 4H-yritys Jelppipoikien toinen jäsen, Samuel Peltomaa, kertoo omasta yrittäjyydestään ja sen tuomista opeista seuraavasti: ’’Parasta on hankkia itse asiakkaat ja hinnoitella oma työnjälki.  Suosittelen muillekin nuorille 4H-yrittäjyyttä jos oma-aloitteinen työ kiinnostaa. Ja tietenkin, kun ahkeroi, niin aina se raha palkitsee!’’. Oman asiakaskuntansa hienosti löytäneet Jelppipojat voidaan bongata esimerkiksi pihatöiden parista tai vaikkapa vahtimasta lapsia. Nuori voi perustaa yrityksen kesätyömielessä tai esimerkiksi hankkiakseen lisätienestejä opintojensa ohella. Yritys voi olla olemassa vaikka vain yhden kesän tai aina perustamisesta asti siihen, kunnes nuori täyttää 29 vuotta.

Tärkeää on luoda nuorille mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja aikana, jolloin työllistyminen ei ole itsestään selvää. Toiminnassa olevia 4H-yrityksiä voi löytää esimerkiksi 4H:n yritystorin kautta. Osalla yrittäjistä on omia nettisivuja. Myös paikallisten 4H-yhdistysten kautta saa tietoa paikallisista 4H-yrittäjistä. 4H-yrittäjyydestä kiinnostuneet nuoret voivat olla yhteydessä paikalliseen 4H yhdistykseen, jotka opastavat yrittäjyyden alkuun.