Ainaskii sata

-kampanja on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tavoitteena on nostaa Etelä-Karjalasta julkisuuteen kaikenkokoisia ja -näköisiä ilahduttavia tapahtumia, asioita, innovaatioita ja edistysaskelia, joista haluamme kertoa muillekin.

Julkaisut ilmentävät kansallista Suomi 100 -teemaa ”Yhdessä” sekä Etelä-Karjalan Suomi 100 ‑teemaa ”Karjalaisuus”. Voit lähettää oman ehdotuksesi eteläkarjalaisesta hyvästä teosta tai menestystarinasta alla olevan linkin kautta. Etelä-Karjalan liiton kulttuurityöryhmä toimii kampanjan raatina ja toimituskuntana.

Kampanjan toteutus alkoi 11.1.2016 ja päättyy itsenäisyyspäivän aikaan joulukuussa 2017. Viikoittain ilmestyviä julkaisuja tehdään kaikkiaan sata.

Nämä hyvät teot ovat Etelä-Karjalan lahjoja 100-vuotiaalle Suomelle!

Tee oma ehdotus Ainaskii sata -kampanjaan!

Kampanjalla on myös omat Facebook-sivut.

 

 

Neljännesvuosittain äänestetään kuluneen ajanjakson parasta tekoa. Ensimmäisen kunniakirjan parhaasta teosta ajalla 11.1.-31.3.2016 sai julkaisu #6 ”Taiteen ilotulitusta – 111 taiteilijaa ja 5 000 m2 tilaa”. Toisen kunniakirjan ajalta 1.4.-30.6.2016 sai teko #20 ”Pulsa on pelastettu” ja kolmannen ajalta 1.7.-30.9.2016 julkaisu #35 ”Oman kotiseudun historiaa Willimiehen jäljillä”. Neljäs kunniakirja ajalta 1.10.-31.12.2016 meni teolle #40 ”Stam1na-yhtye lahjoitti 20v-synttärijuhliensa tuoton Lemin kunnan nuorisotoimelle”.

 

 

Ajalla 1.1.-31.3.2017 parhaaksi teoksi äänestettiin julkaisu #59 ”Jäätaide on ihastuttanut Imatralla ja Lappeenrannassa”. Ajalla 1.4. – 30.6.2017 parhaaksi teoksi äänestettiin #77 ”Parikkalan kesäteatterin puitteet kuntoon yhteistyöllä”.

 

Äänestäneiden kesken on arvottu Etelä-Karjalan ilmeen mukaisia T-paitoja.

20.11.2017

Logo 98 Linnoituksen kärjen täky

Linnoituksen kärjessä, Satamatie kympissä, sijaitsee 34 -vuotias yhdistys: Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ry. Kotoisemmin talo tunnetaan Täky galleriana.

Myymälästä löytyy tuotteita yli sadalta käsityöläiseltä ja muotoilijalta (kuva: Melitina Balabin).

Täky galleriassa on korkealuokkainen, kotimaista käsityötä ja muotoilua tarjoava myymälä, 12 näyttelyä vuodessa esittelevä galleria ja viisi työhuonetta, joita vuokrataan jäsenille. Yhdistyksessä on 51 jäsentä, jotka työskentelevät lasin ja keramiikan, korutaiteen ja kivialan, tekstiili-, vaatetus- ja neulealan sekä valokuvauksen parissa. Täkyn puheenjohtajan kanssa aktiivisesti yhdistyksen toiminnassa on mukana kymmenkunta jäsentä, joiden kanssa on jaettu vastuualueita myymälän esillepanosta näyttelyjen järjestämiseen.  Myymälän valikoimasta löytyy sekä omien jäsenten suunnittelemia ja valmistamia tuotteita että kymmenien kotimaisten muotoilijoiden ja käsityöläisten tuotteita. Myymälä on avoinna seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden. Vain juhlapyhinä Täky galleria on suljettu.

Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ry on toiminut jo yli 30 vuotta jäsentensä palkattoman työpanoksen voimin. Galleriaa ja myymälää pyöritetään talkootyönä, yhdessä jaetaan tehtäviä ja vetovastuuta. Näyttelyjen järjestäminen on ollut koko ajan yhdistyksen tärkein toimintamuoto. Galleriatilaa vuokrataan ja siellä vaihtuu kuukausittain näyttely. Sanotaan, että käsityöläisyys on elämäntapa – täkyläiset todistavat omalla toiminnallaan, että yhdessä tehden voidaan ylläpitää ja kehittää alueella korkealuokkaista näyttely- ja galleriatoimintaa, josta on iloa sekä itselle että asiakkaillemme.

Jouluinen kattaus myymälässä (kuva: Melitina Balabin).

Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ry on aktiivisesti mukana myös Linnoituksen alueen toiminnan ja kulttuuritapahtumien kehittämisessä. Eläköön Linnoitus –hankkeen myötä Linnoituksen toimijat yhdessä kehittävät alueen tapahtumatoimintaa ja näkyvyyttä. Täkyläisten toiveena hankkeen myötä on saada yhä useampi Linnoituksen alueella liikkuva kulkemaan Linnoituksen kärkeen asti ja poikkeamaan Täky galleriaan sekä vastapäätä olevaan keramiikkapajaan. Täkyyn voi tulla ostoksille tai vain hengähtämään, ihailemaan kauniita tuotteita ja levähtämään upeassa näyttelyssä.