Ainaskii sata

-kampanja on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tavoitteena on nostaa Etelä-Karjalasta julkisuuteen kaikenkokoisia ja -näköisiä ilahduttavia tapahtumia, asioita, innovaatioita ja edistysaskelia, joista haluamme kertoa muillekin.

Julkaisut ilmentävät kansallista Suomi 100 -teemaa ”Yhdessä” sekä Etelä-Karjalan Suomi 100 ‑teemaa ”Karjalaisuus”. Voit lähettää oman ehdotuksesi eteläkarjalaisesta hyvästä teosta tai menestystarinasta alla olevan linkin kautta. Etelä-Karjalan liiton kulttuurityöryhmä toimii kampanjan raatina ja toimituskuntana.

Kampanjan toteutus alkoi 11.1.2016 ja päättyy itsenäisyyspäivän aikaan joulukuussa 2017. Viikoittain ilmestyviä julkaisuja tehdään kaikkiaan sata.

Nämä hyvät teot ovat Etelä-Karjalan lahjoja 100-vuotiaalle Suomelle!

Tee oma ehdotus Ainaskii sata -kampanjaan!

Kampanjalla on myös omat Facebook-sivut.

 

 

Neljännesvuosittain äänestetään kuluneen ajanjakson parasta tekoa. Ensimmäisen kunniakirjan parhaasta teosta ajalla 11.1.-31.3.2016 sai julkaisu #6 ”Taiteen ilotulitusta – 111 taiteilijaa ja 5 000 m2 tilaa”. Toisen kunniakirjan ajalta 1.4.-30.6.2016 sai teko #20 ”Pulsa on pelastettu” ja kolmannen ajalta 1.7.-30.9.2016 julkaisu #35 ”Oman kotiseudun historiaa Willimiehen jäljillä”. Neljäs kunniakirja ajalta 1.10.-31.12.2016 meni teolle #40 ”Stam1na-yhtye lahjoitti 20v-synttärijuhliensa tuoton Lemin kunnan nuorisotoimelle”.

 

 

Ajalla 1.1.-31.3.2017 parhaaksi teoksi äänestettiin julkaisu #59 ”Jäätaide on ihastuttanut Imatralla ja Lappeenrannassa”.

Äänestäneiden kesken on arvottu Etelä-Karjalan ilmeen mukaisia T-paitoja.

17.7.2017

Logo 80 Sapassi kokoaa yhteen kyläläiset ja kesäasukkaat

Savitaipaleen Sapassi-viikko kokoaa yhteen niin kyläläiset kuin suuren joukon mökkiläisiä ja kesäasukkaita. Sapassista on muodostunut yhteinen kesätapahtuma, joka vahvistaa Savitaipaleelle tyypillistä talkoo- ja yhteishenkeä.

Sapassi on vanha eteläkarjalainen sana, joka tarkoittaa työn lomassa vietettyä lepohetkeä. Sanan juuret lienevät sanassa sapatti, joka tarkoittaa ensisijaisesti lepoa sekä yhdessäoloa ja sehän juuri on Savitaipaleen Sapassin ydin! Sapassi-sana kaivettiin aikanaan esiin Toivo Vuorelan kansanperinteen sanakirjasta. Sapassin ajankohta on suurin piirtein niillä main, kun maaseudun kesätöissä oli pieni hengähdystauko – heinät oli tehty, mutta viljanpuintiin ja muihin syyskesän töihin ei vielä päästy – oli siis sapassin aika. Tänä vuonna Sapassi-viikko järjestettiin 23. kerran ja sitä vietettiin 8.–16.7.2017. Sapassi tehdään yhdessä paikkakunnan yhdistysten, kylätoimikuntien ja eri toimintaryhmien kanssa.

Suomen satavuotisjuhla oli vahvasti esillä tämän vuoden Sapassissa. Korsuorkesteri esiintyi Kylliälän kylässä Suomi100 -tunnelmissa ja yleisöä pakkautui telttaan kuulolle lähes 300 henkeä. Lauantaina 15.7. maalaismarkkinat työnäytöksineen sekä vauhdikkaat polkuformulat täyttivät Pettilän kyläkeskuksen ympäristön. Partakosken kylä ja Kärnäkosken historiallisen linnoituksen maisemat tulivat tutuiksi lapsiperheille, kun myllytontut veivät lapset retkelle ja majojen rakenteluun lotjasatamaan. Hakamäen riihessä esiteltiin eri vuosikymmenten tarpeistoa kahviprännäreistä kännyköihin teemalla ”Suomi 100 –näyttely – tavaroita vuosikymmenten varrelta”. Hakamäellä järjestettiin myös Hakamäki piknik -tapahtuma lauantaina 15.7., jossa kunnioitettiin paikallista osaamista ja esiintyjiksi kelpuutettiin vain eteläkarjalaisia yhtyeitä. Metsästysseurat esittelivät kirkonkylän kosteikon ympäristössä vanhoja ja uusia pyyntitapoja sekä välineitän 100 vuotta metsästystä -luontopolilla. Maalaisravit juhlistivat niin juhlivaa Savitaipaleen Hevosystäväinseura kuin 110 -vuotista suomenhevostakin sekä Savitaipaleen Liikuntaseurat järjestivät Suomi100-Lavikset Säänjärven lavalla. Yhdeksään päivään mahtui noin 40 eri tapahtumaa ympäri Savitaipaletta.