Etelä-Karjalan liittoItä-Suomi kannattaa nopeaa itärataa Helsinkiin

Itä-Suomi kannattaa nopeaa itärataa Helsinkiin

Itä-Suomen maakuntaliitot ja kaupungit, yrittäjäjärjestöt ja kauppakamarit ovat asettuneet Kouvolan ja Porvoon kanssa tukemaan uuden raideyhteyden rakentamista Kuopiosta ja Joensuusta Helsinkiin. Etelä-Karjalan maakuntahallitus hyväksyi osaltaan esityksen kokouksessaan 16.4.2018.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille ja Liikenneviraston pääjohtaja Kari Wihlmanille toimitettiin vapun jälkeen itäsuomalaisten yhteisvetoomus, jossa esitetään 112 kilometrin pituisen oikoradan rakentamista Kouvolasta Porvooseen ja edelleen Helsingin lento- ja rautatieasemalle.

Itäradaksi nimetty yhteys avaisi samalla nopean junareitin myös Pietariin. Matka-aika Helsingin keskustasta Pietariin lyhenisi 2,5 tuntiin uusien raideyhteyksien ansiosta.

Kouvola-vaihtoehtoa olisi sekä kansantalouden että ympäristön kannalta järkiratkaisu. Linjaus on elintärkeä koko Itä-Suomen asukkaille ja elinkeinoelämälle. Se tukee maan tasapainoista aluekehitystä ja useamman maakunnan saavutettavuutta. Radan vaikutusalueella Helsingin ulkopuolella asuu lähes miljoona suomalaista.

Uusi itärata lentoradan kanssa lyhentäisi matka-aikoja Kuopiosta ja Joensuusta Helsinkiin noin kolmeen tuntiin. Tällä hetkellä Itä-Suomen kaupunkien (Kajaani, Iisalmi, Kuopio, Varkaus, Pieksämäki, Mikkeli, Joensuu, Savonlinna, Imatra, Lappeenranta) saavutettavuus junalla on merkittävästi heikompi Länsi-Suomeen verrattuna. Seutukaupungeissa sijaitsee suuria kansainvälisen vientiteollisuuden keskittymiä, jotka ovat riippuvaisia toimivista yhteyksistä Helsinki–Vantaan lentoasemalle.

Lisäksi Savon ja Karjalan ratojen nopeat junayhteydet Helsingistä tukisivat merkittävästi myös vahvassa kasvussa olevien matkailukohteiden, kuten Saimaa, Tahko, Koli ja Vuokatti, vetovoimaa ja uusia investointeja.

Alustavien kartoitusten mukaan Helsinki–lentokenttä–Porvoo–Koskenkylä–Kouvola -itärata on mahdollista tulkita osaksi Scandinavian-Mediterranean -käytävää, jolloin se kytkeytyisi Välimereltä Pohjois-Eurooppaan kulkevan rautatieverkoston kehittämiseen. Se veisi ratahankkeen askeleen lähemmäksi EU:n Verkkojen Eurooppa -rahoitusta.

Lisätietoja: liikenneasiantuntija Sonja Tynkkynen, Etelä-Karjalan liitto, puh. 040 6817163.