Etelä-Karjalan liittoNopeat Itäradat –neuvottelukunta Kiinassa tutustumassa suurnopeusjunaverkostoon ja Xi’an-Kouvola rahtiliikenteeseen

Nopeat Itäradat –neuvottelukunta Kiinassa tutustumassa suurnopeusjunaverkostoon ja Xi’an-Kouvola rahtiliikenteeseen

(Tiedote 15.11.2018)

Nopeat Itäradat-neuvottelukunta toteutti opintomatkansa Kiinaan 3.-9.11.2018. neuvottelukunnan puheenjohtajan, maakuntajohtaja  Matti Viialaisen johdolla. Vierailun tavoitteet olivat tutustua maailman toiseksi suurimman talouteen ja sen toimintaympäristöön, Kiinan tarjoamat mahdollisuudet ja haasteet suomalaisille kunnille ja yrityksille sekä erityisesti kokea Kiinan suurnopeajunayhteydet ja käydä keskusteluja Kiinan ja Suomen välisestä junarahtiyhteistyöstä.

Intensiivisen viikko-ohjelman aikana neuvottelukunta tapasi ja keskusteli Suomen Kiinan suurlähetystön, kauppakamarin ja yritysedustajien kanssa. Keskustelut antoivat lisäymmärräystä muun muassa Kiinan talouden kehitystrendeistä, toimintaympäristön haasteista ja mahdollisuuksista suomalaisille vientitoiminnoille puhtaan teknologian, tekoälyn, elintarvikkeiden ja talviurheilun osalta.

Neuvottelukunnan 1200 kilometrin siirtyminen Pekingistä Xi’anin taittui luotijunalla alle 5 tunnissa. Delegaatio vieraili Xi’anissa kansainvälisessä logistiikkakeskuksessa ja konttisatamassa. Vuosittain Xi’anista menee 1500 junaa Euraasiaan ja Eurooppaan ja viikoittain yksi junavuoro Kaakkois-Suomeen ja Kouvolaan. Subventoituna rahtijunaliikenne tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon kauppatavaran siirtämiselle Kiinan ja Euroopan välillä vain 12 vuorokaudessa. Yhteyksien jatkuvuuden tärkeys ja kysynnän lisääntyessä lisävuorojen mahdollistaminen nousivat esille yhteistyökeskusteluissa.

Kartalla rahtijunayhteydet Xi’anista Eurooppaan
Xi’anin kaupunginjohtajan illallisvastaanotto ja kaupungin lahja neuvottelukunnalle

Xi’anissa järjestettiin kansainvälinen hard & core teknologiainnovaation huippukonferenssi 8.-11.11.2018 ja neuvottelukunnan edustajat osallistuivat kaupunginjohtajan illallisvastaanottoon ja avajaisiin, jossa oli seuraan paikallispolitiikkajohdon lisäksi 4 nobelistia, kuten Dan Shechtman ja George Smoot.

Kokonaisuutena opintomatka täytti erinomaiset asetetut tavoitteet. Hyvät keskustelut ja solmitut ystävyydet paikallisten suomalaisedustajien ja paikallisorganisaatioiden kanssa antavat hyvät ”lisäpotkut” niin neuvottelukunnan edunvalvontatyöhön kuin myös edustajien kehitystyöhön omissa organisaatioissa.

Lisätietoja matkasta: Aasia-asiantuntija Ding Ma, puh: 040 660 4015