Etelä-Karjalan liittoImatran seutua toivotaan korkeamman investointitukitason piiriin

Imatran seutua toivotaan korkeamman investointitukitason piiriin

Etelä-Karjalan liitto, Imatran seudun kunnat, Kaakkois-Suomen ELY-keskukus, Etelä-Karjalan kauppakamari ja Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry:n esittävät valtioneuvostolle  muutosta Imatran seudun asemasta  EU-aluetukisuuntaviivojen mukaisessa tukialueluokittelussa. Etelä-Karjalan liiton maakuntahallitus teki osaltaan päätöksen esityksestä edellisessä kokouksessaan 14.1. 2019.

Etelä-Karjalasta esitetään, että Imatran seutu nousisi tulevalla EU-ohjelmakaudella korkeamman tukitason alueeksi. Tukialuetason muutos mahdollistaisi nykyistä suuremmat yritysten investointitukitasot. Tämä uskotaan lisäävän yritysten investointihalukkuutta alueella. Suomen kartta tukialueista.Kasvava yritystoiminta lisäisi Imatran seudun elinvoimaa, jota mm. Ukrainan kriisi ja kansainväliset talouspakotteet ovat viime vuosina merkittävästi heikentäneet.

Imatran-seudun-tilannekuva

Imatran seudun kunnat, Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti ja Parikkala, osana Etelä-Suomen suuraluetta ovat kuluvalla EU-ohjelmakaudella 2014–2020 yritysten investointiavustuksissa mata-limman tukitason aluetta. Imatran seudun kehitysedellytykset ovat olleet jo pitkään haasteel-liset ja ovat edelleen heikentyneet mm. Venäjän markkinoihin kohdistuneiden epävarmuuksien myötä.

Imatran seudulla väestön väheneminen on jatkunut pitkään. Viime vuosina väki alueella on kuitenkin vähentynyt kiihtyvää tahtia.
Ennakkotietojen mukaan vuoden 2018 lopussa Imatran seudun väkiluku oli 40 210, mikä on 682 henkeä edellisvuotta vähemmän. Kymmenessä vuodessa väki on vähentynyt 4 121 henkeä.

Teollisuudella on aina ollut Imatran seudulla suuri merkitys. Jo 1980-luvulta alkanut rakennemuutos näkyy edelleen laskevana työpaikkakehityksenä. Vuodesta 2007 vuoteen 2016 teollisten työpaikkojen vähennys on ollut 1 167 työpaikkaa. Kymmenessä vuodessa alueelta on hävinnyt työpaikkoja kaikkiaan 2 922.  Viimeksi StoraEnso ilmoitti helmikuun alussa paperikoneen sulkeutumisesta.

Alueen veto- ja elinvoimaa heikentää työpaikkakehityksen ohella koulutusmahdollisuuksien pienentyminen Saimaan ammattikorkeakoulun toimintojen siirtyessä Imatralta Lappeenrantaan.

Lisätietoja: aluekehitysjohtaja Satu Sikanen, 0400 661 318