EN RU

Maakuntajohtajan blogi


Maakuntajohtaja

Matti Viialainen

Maakuntajohtaja Matti Viialainen on suosittu kolumnisti monessa mediassa. Etelä-Karjalan liiton sivuilla julkaistaan Viialaisen maakuntajohtajan blogia ainakin kerran kuussa. Jos maakuntajohtajalla on ajankohtaista asiaa, voi hän kirjoittaa useamminkin.

29.8.2017

Väärää politiikkaa

(Matti Viialaisen blogikirjoitus on ensin julkaistu Savon Sanomien kolumnina 27.8.2017)

Mikään terroristijärjestö ei ole ottanut julkisuudessa – ainakaan toistaiseksi- ”kunniaa” Turun iskusta. Samaan aikaan Venäjän Surgutissa tehdyn samanlaisen veitsihyökkäyksen Isis julisti omakseen.

Tutkinnassa selviää, mitkä ovat tekijän ja muiden epäiltyjen yhteydet kansainväliseen terrorismiin. Heti ensiuutisista lähtien mieleen tuli Lontoon isku, jossa aseena oli veitsi ja uhreina satunnaisia ohikulkijoita.

Siksi ihmetyttää, että sekä pää- että sisäministerimme arvioivat vielä ensimmäisenä iltana, ettei kyseessä olisi terrori-isku. Kysymysmerkkejä herättää myös Supon toiminta tai pikemminkin toimimattomuus.

Kuten tiedämme, jo tammikuussa Pansion vastaanottokeskus varoitti päätekijästä. Silloiset uhkaukset suomalaisten ”vääräuskoisten” tappamisesta eivät aivan tue väitettä siitä, että ”radikalisoituminen” olisi tapahtunut vasta nyt elokuussa.

On vakavan pohdinnan ja johtopäätösten paikka miksi hirmutekojen torjunta Suomessakin epäonnistui ja viattomien ihmisten piti siksi kuolla ja loukkaantua. Oliko sisäministeriön ja Supon johdon asenne ja valppaus kohdallaan? Vetoaminen resurssipulaan ei oikein vakuuta.

Tätä vastuullisten viranomaisten ja poliittisten päättäjien sisäistä pyykkiä ei pidä jättää pesemättä ja kiirehtiä vain tiedustelulakien muuttamista.

Sekin on rohjettava kysyä miksi ylipäätänsä tekijä ja jo aiemmin rikoksiin ja valheisiin syyllistynyt marokkolaisryhmä sai oleskella maassa niin pitkän aikaa, että he pystyivät iskunsa tekemään?

Turvapaikka-ja maahanmuuttopolitiikassa kaikki ei todellakaan ole kohdallaan ja niihin liittyy vakavia epäkohtia, joista on rohjettava puhua asioiden oikeilla nimillä ilman, että kriittisyys leimataan rasismiksi.

Vuonna 2015 presidentti Niinistö joutui arvosteluryöpyn kohteeksi, kun hän totesi, että turvapaikanhakijoiden joukossa on niitäkin, joilla on ”pahat mielessä”. Ikävä kyllä hän oli oikeassa.

Itsenäinen maa kykenee valvomaan omia rajojaan ja päättämään ketkä ovat oikeutettuja oleskelemaan maassa. EU-jäsenyyden ja kansainvälisten sopimusten takia suvereniteettimme on kuitenkin rajoitettu.

EU:ssa niin sanottu Dublin-menettely ei enää valitettavasti ole uskottava. Turvapaikkaoikeus pitäisi ratkaista ensimmäisessä maassa, johon hakija on saapunut ja hänet on palautettava sinne, jos hän on jatkanut matkaansa. Dublin-säännön tiukka noudattaminen olisi sijaintimme takia erityisesti Suomen etu.

Neuvostoliiton invaasio Afganistaniin edesauttoi aikanaan Taliban-liikkeen ja Al Qaidan syntyä. USA:n ja muiden länsimaiden interventiot Irakiin, Libyan hallinnon kaataminen sekä tuki Syyrian kapinallisille synnyttivät puolestaan otollisen maaperän Isisin kalifaatille.

Suurvaltojen ideologiset ristiretket ovat aiheuttaneet satoja tuhansia kuolonuhreja, miljoonia pakolaisia ja suunnatonta kärsimystä. Nämä yritykset viedä asevoimalla omaa ideologiaa aivan eri kehitystasolla oleviin yhteiskuntiin, on yksi keskeisin juurisyy pakolaisvirtojen ja terrorismin taustalla.

USA:n, EU-maiden ja Venäjän pitäisi ottaa oppia virheistään ja yhdistää vihdoin oikeasti voimansa yhteiseen taisteluun ääri-islamilaista terrorismia vastaan keskinäisen vastakkainasettelun ja vihanpidon sijasta.

Miksi muuten Isis ja muut äärijärjestöt saavat vapaasti jakaa teloitusvideoitaan ja ylläpitää ihadia propagoivia sivustojaan internetissä? Eikö ns. kansainväliseltä yhteisöltä löydy keinoja estää tätä? Twitter, Facebook ja Google voisivat kai itsekin sulkea nämä rekrytointia palvelevat vihasivustot.

Varkautelainen sisäministeri Kari Rajamäki teki aikanaan voitavansa, että emme sortuisi naiviin sinisilmäisyyteen sisäisen turvallisuuden suhteen. Hän koetti toimia sen puolesta, että maahanmuutto olisi hallittua, laillista ja aina rehellisiin motiiveihin perustuvaa.

Valitettavasti ei voi välttyä johtopäätökseltä, että jossain on ote noista päivistä päässyt lipsumaan. Väärään politiikkaan eivät ole syyllistyneet vain suurvallat vaan myös me suomalaiset.

Maakuntajohtaja Matti Viialainen