KANAVATIEN BUSSILIIKENNE

Liikennerajoitus Saimaan kanavatiellä 

Liikennerajoitus Saimaan kanavatiellä 

(Maakuntahallituksen puheenjohtajan Jukka Kopran liikenteessä -blogi 8.12.2017)

Venäjän viestintäministeriö on tänään ilmoittanut rajoittavansa liikennettä Venäjältä Suomeen johtavalla Saimaan kanavan huoltotiellä. Kyseessä on ainoa tie Venäjältä Nuijamaan raja-asemalle. Rajoitus koskisi linja-autoliikennettä ja olisi voimassa ensi maanantaista maaliskuun loppuun – tänä aikana Venäjältä ei sallittaisi Suomeen suuntautuvaa linja-autoliikennettä. Linja-autot ohjattaisiin kulkemaan Vaalimaan ja Imatran raja-asemien kautta.

Toteutuessaan kielto olisi vahingollinen erityisesti Etelä-Karjalan alueen taloudelle. 

Venäjän viestintäministeriö perustelee asiaa turvallisuudella. Tiellä on sattunut lukuisia pahoja onnettomuuksia. Näkemykseni mukaan liikenteen määrä ei ole ongelma, vaan  ylinopeudet sekä talviaikaan renkaiden huono kunto. Nopeuksia ei tiellä valvo kukaan ja yleisesti puhutaan tiellä ajettavan yli 100 km/h nopeuksia 60 km/h alueella. Kuljettajien piittaamaton asenne on siis suurin turvallisuusriski Saimaan kanavan huoltotiellä.

Suomi on jo päättänyt tien kunnossapitoluokkan nostamisesta mutta epäilen, onko tämä Venäjän viestintäministeriön tiedossa. Toisekseen, ajoittainen nopeusvalvonta varmasti saisi nopeudet kuriin, mutta on epäselvää, kuka sitä voisi suorittaa ja olisiko venäläisillä halua siihen jos se on heidän vastuullaan. Uskon, että kustannukset saataisiin kyllä katettua sakkotuloista.

Nyt tarvitaan nopeita toimia. Olen ollut liikenneministeri Anne Berneriin yhteydessä asiasta. Suomen liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehiä rohkaisen toimimaan asiassa määrätietoisesti ja aktiivisesti siten, että venäläinen osapuoli voisi arvioida liikenteen rajoittamista uudelleen. Tavoitteen tulee olla se, että kaikki liikenne sallittaan talviaikaan kuten nytkin ja että turvallisuustasoa nostettaisiin esimerkiksi tekemällä nopeusvalvontaa tiellä.

Jukka Kopra

Jukka Kopra, kansanedustaja, Kansallinen Kokoomus rp
Tel. +358400515066, Twitter: @jukka_kopra
http://www.jukkakopra.fi