EN RU

Uusi liikkumisen palvelumalli Etelä-Karjalaan – Etelä-Karjalan MaaS-hanke

(Sivu päivitetty 27.11.2017)

Etelä-Karjalassa kehitetään parhaillaan uutta liikkumisen palvelumallia. Mallin taustalla on viime vuosina huomattavaa näkyvyyttä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin saanut liikkuminen palveluna -konsepti (Mobility as a Service, MaaS).

Liikkuminen palveluna -konseptissa liikenteestä on tarkoitus tehdä viestinnän kaltainen palvelukokonaisuus, jossa fyysinen liikkuminen ja digitaaliset palvelut yhdistyvät korkealaatuiseksi, käyttäjien tarpeisiin vastaavaksi ovelta ovelle -palveluksi. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa erilaiset liikenne- ja kuljetuspalvelut toimivat saumattomasti yhteen yhden maksun ja lipun periaatteella ja liikkumispalvelut ovat niin kattavat, ettei ihmisillä ole enää oman auton omistamisen ja käyttämisen pakkoa.

Etelä-Karjala on toimintaympäristönä erilainen kuin ne alueet, joissa liikkuminen palveluna -konseptia on alun perin kehitetty. Suurten käyttäjämäärien alueilla liikkuminen palveluna -konsepti perustuu markkinaehtoiseen liikenteeseen, mutta harvaan asutussa Etelä-Karjalassa uusi liikkumisen palvelumalli perustuu yhteiskunnan korvaamiin ja tukemiin kuljetuksiin sekä laajaan julkisen ja yksityisen sektorin väliseen yhteistyöhön.

Etelä-Karjalan uuden liikkumisen palvelumallin kehittäminen on käynnistynyt vuoden 2017 aikana ja ensimmäisinä kokeiluina ovat 1) Imatran seudun kuntien kutsutaksipalvelu ja 2) Eksoten kotihoidon asiakaspalvelun tehostaminen. Palvelumalliin lisätään uusia liikkumis- ja kuljetuspalveluja vähitellen. Keskusteluja on käyty mm. Postin kanssa, ja myös Kelan kuljetusten saaminen mukaan malliin on lähiajan tavoitteena.

Käynnissä olevat kokeilut (hankkeen esittely)

Rautjärven ja Ruokolahden kutsutaksien palvelualuekartat:

Ruokolahti.pdf

Rautjärvi-länsi.pdf

Rautjärvi-itä.pdf

Lisätietoja:Liikenneasiantuntija Sonja Tynkkynen
sonja.tynkkynen@ekarjala.fi, p. +358 40 681 7163