EN RU

Tasavallan presidentti lähetti terveisensä Etelä-Karjalalle

tasavallan-presidentti-lähetti-terveisensä-etelä-karjalalle

Tasavallan presidentti lähetti terveisensä Etelä-Karjalalle

Maakunnan Suomi 100 -juhlavuosi avattiin Imatralla.

Suomen satavuotisjuhlavuosi avattiin Etelä-Karjalan osalta perjantaina 6.1.2017, kun Etelä-Karjalan liitto järjesti Imatran kaupungintalolla juhlavastaanoton maakunnan kutsuvieraille. Tilaisuuteen oli kutsuttu muun muassa sotaveteraaneja, yrityselämän edustajia, urheilu- ja kulttuurivaikuttajia, vapaaehtoistyössä ansioituneita sekä oppilaskuntien puheenjohtajia. Vieraita oli yhteensä paikalla noin 340.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli toimittanut juhlaa varten oman kirjallisen tervehdyksensä, jonka P. E. Svinhufvudin rooliin sonnustautunut näyttelijä Aki Honkatukia luki juhlaväelle. Presidentti Niinistö nosti esille karjalaisuuden, joka on Etelä-Karjalan juhlavuoden teemana. Hänen mukaansa karjalaisuuteen liitetään hienoja piirteitä, kuten ahkeruus, yhteisöllisyys ja iloisuus. Nämä kaikki ovat presidentin mukaan vahvuuksia, joiden avulla Etelä-Karjalassa rakennetaan maakunnan ja samalla koko Suomenkin tulevaisuutta.

Eteläkarjalaiset reserviläiset kantoivat Itsenäisyyden ketjun paikalle.

Eteläkarjalaiset reserviläiset kantoivat Itsenäisyyden ketjun paikalle.

Illan seremoniamestarina toimi Svinhufvudia näytellyt Aki Honkatukia. Paikalliset kuorot ja puhallinorkesteri esittivät Suomi-aiheista musiikkia, ja loppuillasta maakunnan oma tangokuningatar Maria Tyyster bändeineen esiintyi ja juhlaväki pääsi tanssimaan. Valtioneuvoston tervehdyksen toi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Paikalle tuotiin juhlavasti Finlandia-hymnin säestyksellä Itsenäisyyden ketju, joka on tavallisesti Imatran Valtionhotellissa ja johon taotaan vuosittain uusi lenkki. Tilaisuudessa oli esillä myös toivomusten puu, johon juhlavieraat kiinnittivät kirjoittamiaan toiveita ja visioita Suomen seuraavalle sadalle vuodelle.

Etelä-Karjalan liitto koordinoi juhlavuodelle kolme isoa maakunnallista tapahtumaa, joista juhlavuoden avaus oli ensimmäinen. 6.4.2017 kaikissa maakunnan oppilaitoksissa ja päiväkodeissa juhlitaan satavuotiasta Suomea. Lasten ja nuorten tapahtuma koskettaa jopa 30 000 henkilöä, joten se todella tehdään ja koetaan juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä. 26.8.2017 Lappeenrannassa ja Imatralla järjestetään sata päivää sataan -piknik, koko kansan musiikillinen kesäjuhla.

Maakuntajohtaja Matti Viialainen kohotti maljan itsenäiselle Suomelle. Vierellä kuunteli presidentti P. E. Svinhufvudin rooliasuun sonnustautunut näyttelijä Aki Honkatukia.

Tasavallan presidentin tervehdys

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka rakennetaan teemansa mukaisesti yhdessä. Ohjelma muodostuu itsenäisistä, erilaisten toimijoiden toteuttamista hankkeista. Valtakunnallisesti juhlavuoden toteuttamista koordinoi valtioneuvoston kanslia, ja alueellisesti koordinoinnista vastaavat maakuntien liitot ja suurimmat kaupungit.

Kuva ylhäällä: Juhlavieraat ripustivat toivomusten puuhun kirjoittamiaan toiveita Suomen seuraavalle sadalle vuodelle.

Lisätiedot: Virve Lindström, projektipäällikkö, Etelä-Karjalan liitto,
virve.lindstrom@ekarjala.fi, 040 823 4229