EN RU

”JAKSAA, JAKSAA!”

(Uusinajattelijat blogi, muutosjohtaja Aija Tuimala, 28.5.2018) 

”Jaksaa, jaksaa!”. Tuttu lause ainakin ryhmäliikuntatuntien asiakkaille. Lihaksia polttaa ja happi meinaa loppua, mutta yli-innokas trimmattu ohjaaja kirittää jaksamaan vielä. Maakunta- ja sote-uudistuksessa hapottaa mediassa liki joka päivä. Tehtäväni muutosjohtajana on olla asian tiimoilta trimmattu, jopa ärsyttävä, potkija.

Harrastusten parissa arki unohtuu ja keskitymme vain tekemiseen, oli sitten kyseessä urheilu tai käsityöt. Ihan vissi on, että virheitä tulee niin neuloessa, kokatessa kuin urheillessakin, jos ajatus ja fokus harhailee.  Sama tekniikka toimii suhtautumisessa uudistukseen. Valmistelijat hoitavat omia arkihommiaan, mutta samalla pohtivat ja edistävät historiallisen uudistuksen etenemistä. Henkilöstö keskittyy pääosin omaan työhönsä ja miettii, että mitähän tästä tulee, ja mitä se minulle tarkoittaa.

Ehkä valmistelijat ja henkilöstö ovat kuin harrasteryhmä, joka talven hioo kuvioitaan ja keväällä esittää talven aikaansaannokset läheisille ja innokkaalle yleisölle. Uudistuksessa harjoitukset ovat nyt pitkällä, ja taas valmistaudutaan kenraaliharjoituksiin, vaikka ryhmä ei ihan tarkkaan tiedä, milloin varsinainen esitys pidetään, ja millä konseptilla esitys toteutetaan. Valmistelijat ovat puvustajia, ohjaajia ja muusikoita, jotka suunnittelevat esityksen palasia. Esityksen päätähtiä ovat maakunnan työntekijät eri osaamisineen. Kärsimättöminä he kyselevät produktion valmistelijoilta esityksen yksityiskohtia.

Jos varsinainen esitys pidettäisiin kirkossa tai baarissa, olisi esityksessä erilainen koreografia ja musiikki sekä asut. Tanssijat olisivat samat, samoin suurin osa perusohjelmastakin, kun osaaminen olisi huippuun viritettyä. Tästä syystä harjoitukset jatkuvat. Tärkeintähän kaikille osallistujille on päästä näyttämään omaa osaamistaan, ja siksi tuleva esitys aiheuttaa positiivista jännitystä kaiken epätietoisuuden keskellä.

Esiintyjäryhmää puhuttaa se, että eräs päätähti ei tullut harjoituksiin viime viikolla – hän ei enää jaksa spekuloida lopullisia sanoituksia omaan lauluunsa tai rooliaan. Juhlapuku hänellä jo on, mutta mitä jos ollaan kuitenkin jonkun kesämökin pihalla esiintymässä?

Ryhmä miettii, mitä showsta tulee ilman häntä? Jokaista osallistujaa tarvitaan. Mitä tekee näyttämömestari tai puvustaja ilman esiintyjiä? Vakituinen yleisö parveilee jo kaduilla ja kyselee, millaisen esityksen tämä loistoporukka tarjoaa? Milloin esitys alkaa? Joku sanoo, että antaa olla, en jaksa odottaa. Ei se ennenkään ole niin kummoinen esitys ollut, vaikka tätä esitystä ei koskaan ole nähtykään.

Ryhmä päätti tehdä esiteluonnoksen ja pitää yleisön lämpimänä, jotta esityksen alkaessa päätähdet saavat yleisöä ja aplodit. Ja yleisö virkistävän esityksen, jota se kaipaa. Päätähdille on luvattu, että heidän toiveensa esityksen toteutuksesta huomioidaan.

PS Etelä-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen torikierros alkaa tällä viikolla Imatralta, esitteet on jo painettu!

Aija Tuimala