EN RU

Ministeri Vehviläinen maakuntakierroksella Etelä-Karjalassa: asenne, ratkaisuhakuisuus ja suunnassa pysyminen ratkaisevat

Etelä-Karjalan maakuntauudistuksen vilkasta toimintapäivää vietettiin Lappeenrannan yliopistolla 24.10. Aamun avasi ministeri Anu Vehviläisen ja alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin keskustelutilaisuus Etelä-Karjalan esivalmisteluprojektin (VATE-projekti) valmistelijoiden kanssa. Paikalla oli liki 30 valmisteluorganisaatiossa työskentelevää.

Seuraavana oli vuorossa kuntajohtajien ja luottamusmiesten tapaaminen. Ministeri Vehviläinen kertasi Etelä-Karjalan poliittisille päättäjille uudistuksen nykytilaa ja edellisellä viikolla aikaansaatua päätöstä valinnanvapauden lakiluonnoksesta. Lounaalla ministeri ja alivaltiosihteeri tapasivat vielä mediaa.

Vehviläisen mukaan ministerien maakuntakierros sovittiin kesällä, kun maakunta- ja soteuudistuksen voimaantuloa siirrettiin vuodella eteenpäin. Kierroksella on haluttua kuulostella tuntoja ja tarkastaa, missä asennossa valmisteluorganisaatio on esivalmistelun jatkuessa.

 

Anu Vehviläinen: maakuntakierros_Lappeenranta

Tuomas Pöysti:Maakunta-ja sote-uudistus-toimeenpanon-ja-digin-eteneminen

Etelä-Karjalan etappi oli Vehviläisen maakuntakiertueella liki viimeisenä. Kuntaministerin mukaan hän on saanut vierailujensa aikana varmuuden siitä, että uudistuksessa eteneminen ei ole kiinni ainakaan maakuntien valmistelusta.

– Enemmän se on kiinni yläkerrasta eli poliittisesta päätöksenteosta. Maakunnissa ovat tämä ja tuleva vuosi joka tapauksessa kiivasta valmisteluaikaa, kun esivalmistelusta siirrytään valmistelevan toimielimen VATE-vaiheeseen.

– Se täytyy sanoa, että Etelä-Karjalassa työ on vaikuttavaa, ministeri Vehviläinen suitsutti. Hän kiitti mm. Etelä-Karjalan ideoita ruohonjuuritasolle menevästä kansalaisviestinnästä Miikkulaisineen.
– Onnittelen teitä.  Maakuntauudistus lehti tulee asioissa ihmisten tasolle. Tällaista pitää pystyä tekemään myös valtakunnallisella tasolla, Vehviläinen arvioi.

Poliittisille päättäjille ja valmisteluorganisaatiolle välitettiin tiistain tilaisuuksissa tietoja uudistuksen aikataulusta, lakipakettien käsittelyn etenemisestä ja uudistuksessa esille nostetuista kipupisteistä. Viimeksi mainitut liittyvät mm. kasvukaupunkien esille nostamaan kasvupalvelukysymykseen sekä kuntien kiinteistökysymyksiin.

Ministeri Vehviläinen ja alivaltiosihteeri Pöysti painottivat, että uudistuksen aikataulu on edelleen tiukka. Jotta uudistus saataisiin maaliin, on lakiesitysten käsittely vietävä eteenpäin tiukassa järjestyksessä. Vain valinnanvapauslaki valmistellaan uudelleen. Muiden maakuntalakipakettiin kuuluvien lakien vaatimat muutokset tehdään eduskunnan valiokuntakäsittelyssä.

Vehviläisen mielestä koko uudistuksessa on kysymys monialaisuuden hallinnasta ja yksityiskohtien osaamisesta. Ministeri kehotti ajattelemaan uudistusta jatkuvana prosessina; vuoden 2020 maakuntauudistus ei tule olemaan yksi iso pamaus vaan  uudistustyö jatkuu sen jälkeen.

– Kannamme yhteisesti vastuusta onnistumisesta. On päästävä lopulta moderniin vuorovaikutukseen ja digitaalisuutta hyödyntäviin palveluihin ja hallintoon, Vehviläinen muistutti päämäärästä. Asenne, ratkaisuhakuisuus ja suunnassa pysyminen ratkaisevat, hän rohkaisi.