Logo 4 Prosenttiperiaate käyttöön Imatralla

Taiteilija Landys Roimolan luonnos Imatran uuden teatterin julkisivun graafisen betonin taideteoksesta.

Imatra on ensimmäisenä eteläkarjalaisena kuntana hyväksynyt prosenttiperiaatteen käytön osana kaupungin rakentamista. Prosenttiperiaatteessa noin yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen. Kaupunki ottaa prosenttiperiaatteen käyttöön niin infrarakentamisessa kuin uudis- ja korjausrakentamisessa. Imatralla prosenttiperiaate on käytössä muun muassa uuden teatterin julkisivussa ja akustisessa taideteoksessa, johon taiteilijaa haettiin avoimella haulla. Hakukriteereinä oli muun muassa yhteys Imatraan ja aikaisempi kokemus julkisesta taiteesta.

Taideteokset julkisessa tilassa lisäävät viihtyvyyttä ja ihmisten välistä yhteisöllisyyttä. Prosenttiperiaatteen avulla saadaan erityisesti tiettyyn tilaan suunniteltuja taideteoksia. Periaate mahdollistaa esimerkiksi kuvataiteilijan ja arkkitehdin yhteistyön jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa.

Lisätietoja prosenttiperiaatteesta: www.prosenttiperiaate.fi

Sivun ylälaidan kuvassa ovat Imatran teatterin julkisen taiteen tekijät Landys Roimala ja Reetta Ahonen. Kuva: Outi Turpeinen