Logo 9 Savitaipaleen luistelutapahtuma – yhdessä ja ajassa

Savitaipaleen luistelutapahtumat käynnistettiin 18 vuotta sitten, kun retkiluistelu oli Suomessa vielä pitkälti uusi juttu. Timo Mikkola esitti ajatuksen 1997 Savidea-kilpailussa ja ensimmäinen tapahtuma tehtiin talkoilla seuraavan vuoden helmikuussa. Luistelurata Kuolimojärven jäällä sytytti yleisön. Tapahtuma sai jatkoa ja siitä tuli vuosittainen traditio, joka aloittaa talviloman. Ensimmäisenä päivänä on koululaistapahtuma ja lauantaina on koko perheen luistelupäivä.

Savitaipaleen luistelutapahtumassa on alusta lähtien ollut ohjelmassa perjantai-illan roihuluistelu. Vuosina 2000−2009 luistelutapahtumaan ohessa toteutettiin Tulen ja Jään -tapahtuma. Ensimmäisenä vuonna ranskalainen Michel Moglia toteutti jäästä rakennetut tuliurut ja mukana oli tanssija Reijo Kela. Tämän osa-alueen otti hoitaakseen Tulen ja Jään Veljeskunta, joka kutsui Savitaipaleelle ulkomaisen taiteilijan suunnittelemaan ja toteuttamaan tulen ja jään pohjalta rakentuvan taideperformanssin.

Luistelutapahtuman puuhaporukasta muodostui vuosien myötä myös uutta verta saanut Savitaipaleen Urheilijat ry:n luistelujaosto, mutta tapahtumien toteutuminen perustuu kylän yhteisöllisyyteen. Luistelujaosto suunnittelee tapahtumat, joiden toteutukseen osallistuu talkooporukkaa muista yhdistyksistä vuosittain 30–50 henkeä. Luistelujaosto voikin perustellusti todeta, että ryhmässä on tätä nykyä Suomen ammattitaitoisimmat matkaluisteluradan tekijät. Yhdessä tekemällä opitaan ja saadaan aikaiseksi monenlaisia elämyksiä itselle ja yleisölle! Savitaipaleen luistelutapahtuma on yhdistänyt liikuntaa ja taidetta monipuolisesti sekä tuonut retkiluistelun Etelä-Karjalaan.