Logo 10 Parikkalassa on Suomen upein kyttäyskoppi

Rajan Metsästäjät ry:n ja Uukuniemen Erämiehet ry:n yhteisponnistus toi voiton Metsästäjäliiton kisassa. Yhdistykset rakensivat puolenkymmentä vuotta sitten ampumaradan tuntumaan kyttäyskopin. Idean isä on Tapio Ahokas. Hän ehdotti ampumaratatoimikunnalle tornia, josta käsin olisi hyvä seurata riistaa ja kytätä läheisellä ruokintapaikalla käyviä eläimiä. Parikkalan Mikkolanniemellä olevalta Rauhalan ampumaradalta on valtakunnan rajalle kolmisen kilometriä.

Jahti 1/2016

Torni on nyt saanut Suomen upeimman kyttäyskopin arvonimen. Se tuli Metsästäjäliiton kisassa. Arvonimeä ei ole tornin korkeuksiin vielä kiinnitetty. Sen joutuvat metsästäjät itse tekemään, sillä palkintona oli vain juttu liiton jäsenlehdessä (Jahti 1/2016). Kyttäyskoppi on ulkoa hyvin siistin näköinen ja mielenkiintoisen elementin siihen tuo tukena oleva telemasto. Sähkölämmitteisessä ja lämpöeristetyssä kopissa on kokolattiamatto, pöytä, pari tuolia, ilmoitustaulu ja suunnitelmissa myös laveri. Onpa siellä joku viettänyt yönkin eläimiä tarkkaillen mainitsee Erkki Simpanen Rajan metsästäjistä.

Pienistä ikkunoista näkee hyvin ympäristöön. Ruokintapaikalla kävijät tallentuvat riistakameraan. Kuvia muun muassa karhusta, mäyristä ja villisioista on kopin ilmoitustaululla. Ruokintapaikalla syötetään viljaa, joskus omenia. Kyttäyskoppi on pysynyt seurantakoppina, eli siitä ei ole ammuttu esimerkiksi villisikoja tai supeja. Eläimet ovat tottuneet ampumaradan ääniin. Kun kesäaikaan iltayhdeksältä päättyvien harjoitusten jälkeen tulee hiljaista, alkaa ruokintapaikalla kuhina.

Teksti ja kuva ylhäällä: Auli Terävä / Kaakon Viestintä
Julkaistu Itä-Savossa 17.2.2016