Logo 12 Via Crucis – yhteisvoimin kohti maalia

Kolmatta kertaa Lappeenrannassa nähty ”Via Crucis – Ristin tie” on vahva tarinallinen tulkinta Jeesuksen kärsimystien vaiheista. Kaupunkivaelluksena toteutettava näytelmä tukki pitkäperjantaina jo toistamiseen Lappeenrannan kadut. Edellisen kerran tämä tapahtui kaksi vuotta sitten, jolloin kaupungin keskusta tulvi pääsiäisdraaman yleisöstä.

Yli 10 000 katsojaa keränneen suurproduktion mahdollisti jälleen laaja yhteistyö eri rintamilla. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Arto Myllärinen ja projektikoordinaattori Marjo Hänninen ovat innostaneet yli 300 vapaaehtoista näytelmän eri vastuutehtäviin. Ristin tien rakentamiseen sitoutuneita vapaaehtoisia yhdistävät esimerkiksi yhteinen tarina, omien juurien ja tunteita koskettavien elämysten etsintä sekä hengellisyys. Ponnistus on ehdottomasti myös ekumeeninen. Kun tehdään paljon lyhyessä ajassa, syntyy tuotantotiimin, näyttelijöiden ja kaikkien vapaaehtoisten keskuuteen tiivis yhteys. Myllärinen on kiinnittänyt draaman myös tämän hetken maailman tuskaan. Erityisesti laulujen sanoista löytyy yhtymäkohtia menneisyydestä nykypäivään.

Suomea ristiin rastiin kiertäneenä Myllärinen sanoo tietävänsä, että on kaupunkeja, joissa vastaava voimainponnistus olisi jo lähtökohdiltaan mahdotonta. Niinpä joissakin puheissa on jo väläytelty Lappeenrannan profiloitumista pääsiäiskaupungiksi.