Logo 16 Perinne siirtyy sukupolvelta toiselle

Kansallisena veteraanipäivänä (27.4.) lauletaan monessa paikassa Veteraanin iltahuutoa, jonka kertosäkeessä todetaan: ”Kertokaa lasten lapsille lauluin, himmetä ei muistot koskaan saa!” Viimeinen Mannerheim-ristin ritari, kapteeni Tuomas Gerdt, (s. 1922) on toteuttanut tehtävää aktiivisesti, eleettömästi ja mieliinpainuvasti.

Monet eteläkarjalaiset lapset ja nuoret ovat päässeet osalliseksi Gerdtin kokemuksista kouluvierailuilla ja itsenäisyyspäivän juhlissa. Gerdt on välittänyt viestiä myös maanpuolustuskursseilla, reserviläisjärjestöissä ja lukemattomissa muissa tilaisuuksissa. Hän on väsymättömästi ja pyyteettömästi lähtenyt liikkeelle, kun on pyydetty. Viime vuosina olemme tottuneet näkemään hänet ensimmäisenä kättelijänä presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Tuomas Gerdt on Mannerheim-ristin ritari numero 95. Taistelulähettialiupseerina Jalkaväkirykmentti 7:ssä toiminut Gerdt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 8. syyskuuta 1942. Nimityshetkellä hän oli sotilasarvoltaan kersantti. Sodan jälkeen Gerdt työskenteli konttoristina ja työnjohtajana Oy Wilh. Schauman Ab:ssä sekä konttoripäällikkönä Oy Kaukas Ab:ssä ja Kymmene Oy:ssä.

 

Kuva: Suomen Reserviupseeriliitto ry