Logo 28 Parikkalan Pikkupiiat aktivoituvat yhdessä

”Simpeleen siika ja Parikkalan piika ne kesävoille vertoja vetää” on sanontana tuttu ympäri Suomea, ja näillä sanoilla aloitetaan Parikkalassa Pikkupiian julkistaminen nyt jo 30. kerran. Parikkalan piiat ovat olleet historiatiedon mukaan kysyttyjä aikoinaan mm. Pietarissa taloudenhoitajina. Tapana oli ennen lähettää vanhimpia tyttäriä piioiksi isoihin taloihin ja Parikkalasta lähdettiin silloin Venäjälle.

Pikkupiika 2014 Marika Anttonen ja kunnanjohtaja Vesa Huuskonen vasta paljastetun piikapatsaan äärellä

Pikkupiika 2014 Marika Anttonen ja kunnanjohtaja Vesa Huuskonen vasta paljastetun piikapatsaan äärellä

Parikkalan Pikkupiika -hahmo heräteltiin henkiin vuonna 1987, jolloin valittiin ensimmäiseksi Pikkupiiaksi Päivi Repo. Idea Pikkupiian valitsemisesta oli silloisen kulttuurilautakunnan kehittelemä ja sai alkunsa nimenomaan tuosta tutusta sananparresta ja laulusta. Ja kuten tiedämme, valinnasta on tullut jo perinne. Valinnan on tehnyt jo useiden vuosien ajan sivistyslautakunta Parikkalan lukion opettajien esityksestä.

Pikkupiian valintakriteerit

  • parikkalalainen nuori tyttö
  • esimerkillisyys ja hyvä käytös
  • reippaus
  • esiintymiskyky
  • sosiaalisuus ja toisten huomioonottaminen

Pikkupiian tunnusmerkit

  • Pikkupiian puku, kansanpuku, joka on Parikkalan Kalevalaisten Naisten perustajan ja kuvaamataidonopettaja Armi Siitosen suunnittelema. Pikkupiian puvun valittu piika saa vuodeksi käyttöönsä eri tilaisuuksia varten.
  • Toinen kotiseutuumme merkittävästi liittyvä tunnusmerkki on Anna-Katriinan solkiriipus, jonka on tehnyt Kalevalakoru Polkkamäki-nimisen talon pellosta Parikkalan Joukion kylästä löydetyn (1949) karjalaisen emännän pronssisen vyöriipuksen esikuvan mukaan. Korun luovuttaa Kalevalaisten Naisten edustaja.

Pikkupiian tehtävät:

  • Pikkupiika edustaa Parikkalaa erilaisissa kulttuuritilaisuuksissa paikkakunnalla ja tarvittaessa muuallakin
  • Paikalliset yhdistykset ja yritykset voivat pyytää Pikkupiikaa tilaisuuksiinsa esim. esittelytehtäviin, palkintojenjakoon ja kukitustehtäviin
Parikkalan Pikkupiika v. 2014 Marika Anttonen ja v. 2015 Pikkupiika Alisa Valkeapää (oik.)

Parikkalan Pikkupiika v. 2014 Marika Anttonen ja v. 2015 Pikkupiika Alisa Valkeapää (oik.)

Vuonna 2015 saatiin ensimmäisen kerran koolle myös isompi joukko Pikkupiikoja, samalla kun torilla julkistettiin Piikapatsas. Porukka aktivoitui jälleennäkemisen kautta ja lähti mukaan järjestämään juhlavaa 30. Pikkupiian valintaa. Piikojen yhteistoiminta on poikinut jo tämän kevään aikana mm. Piianpolkasu –kuntoilutapahtuman johon osallistui kuntalaisten lisäksi yli kymmenen takavuosien Pikkupiikaa. Pikkupiiat ovat olleet vahvasti mukana myös tulevan julkistamistapahtuman järjestelyissä ja suunnittelussa. Tapahtuman juontaa v. 1997 Pikkupiika Riikka Piipponen (s. Naukkarinen).

Parikkalan Pikkupiioista löytyy tietoa myös  kunnan nettisivuilta oheisen linkin kautta http://www.parikkala.fi/fi/Palvelut/Vapaa-aikapalvelut/Kulttuuritoimi/Parikkalan-Pikkupiika,-Kunniaemanta-ja-Kunniaisanta.

30. Pikkupiian valinta julkistetaan la 9.7.2016 klo 12.00 Torirehvit -tapahtumassa Parikkalan torilla.

 

Sivun ylälaidan kuvassa Pikkupiika 2015 Alisa Valkeapää ja piikaverkostoa vuosien varrelta (Alisan vieressä istumassa ensimmäinen Pikkupiika v. 1987 Päivi Repo)