Logo 39 Kotkaniemen uusi alku

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen naulasi symbolisen ensimmäisen naulan Kotkaniemen peruskorjauksen aloitustilaisuudesssa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen naulasi symbolisen ensimmäisen naulan Kotkaniemen peruskorjauksen aloitustilaisuudesssa.

Kivijärven rannalla Luumäellä kuuluvat monivuotisen ja monivaiheisen suunnittelun jälkeen rakentamisen äänet. Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa ja uudistaa Luumäellä sijaitsevan P. E. Svinhufvudin kotimuseon, Kotkaniemen. Uudistuksen myötä Kotkaniemeen saadaan kauniisti entisöityjen museohuoneiden rinnalle kahvila-ravintola ja kokoustiloja, jotka mahdollistavat juhlien, tapahtumien ja kokousten järjestämisen. Myös pihapiiri palautetaan arvoiseensa asuun. Avajaisia päästään viettämään toukokuussa 2018.

Presidentti P. E. Svinhufvud ja rouva Ellen Svinhufvud asettuivat Luumäen Kotkaniemeen, Kivijärven rannalle vuonna 1908, kun Ukko-Pekkana tunnettu P. E. Svinhufvud valittiin Lappeen kihlakunnantuomariksi. Kotkaniemestä käsin hän hoiti lukuisia valtiollisia tehtäviään. Hän oli eduskunnan puhemiehenä 1907‒12, prokuraattorina 1917, senaatin puheenjohtajana 1917‒18, valtionhoitajana 1918, pääministerinä 1930‒31 ja tasavallan presidenttinä 1931‒37.

Kotkaniemen puisen päärakennuksen on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck. Rakennus valmistui vuonna 1898. Presidenttipari viihtyi Kotkaniemessä ja he kävivät siellä usein myös presidenttivuosina. Ukko-Pekka harrasti ammuntaa omalla ampumaradallaan. Ellen hoiti puutarhaa ja kotieläimiä sekä maalasi posliinia ja oli Luumäellä monessa järjestössä mukana.

Ukko-Pekka kuoli vuonna 1944 ja Ellen-rouva vuonna 1953, jonka jälkeen Kotkaniemi oli suvun hallussa kunnes se vuosituhannen vaihteessa siirtyi Museovirastolle ja edelleen Senaatti-kiinteistöille vuonna 2014. Nykyisin Museovirasto on kohteessa vuokralaisena ja se on solminut sopimuksen museon avoinna pidosta Kotkaniemi-säätiön kanssa. Kotkaniemen kunnostustyöt alkoivat kesällä 2016 vesikaton uusimisella. Parhaillaan Kotkaniemeen etsitään kahvila-ravintolaan yrittäjää.

Kuva ylhäällä: Mikko Nikkinen

http://www.kotkaniemi.fi/