Logo 40 Stam1na-yhtye lahjoitti 20V-synttärijuhliensa tuoton Lemin kunnan nuorisotoimelle

Stam1na lemiläisten yhteistyökumppaniensa kanssa. Kuva: Kaija Lankia

Lemiläinen Stam1na-yhtye lahjoitti 20-vuotissyntymäpäiväjuhliensa tuoton, eli lähes 6000 € Lemin kunnan nuorisotoimelle nuorten vapaaseen käyttöön. Kai-Pekka Kangasmäki kertoo Stam1ina yhtyeen puolesta idean taustoista:

”Idea bändin synttärijuhliin tuli joskus syksyllä 2015, kun tajusin bändin perustamisesta tulevan seuraavana vuonna 20 vuotta täyteen. Se on pitkä aika mille tahansa harrastustoiminnalle, ja meidän tapauksessa yli puolet tästä ajasta on laskettu myös ammattimaisen toiminnan piiriin, mikä ei ole tänä päivänä varsinkaan omaehtoisella ja marginaalisella (metalli)musiikilla ja toiminnalla itsestäänselvyys. Alusta asti oli selvää, että nämä mahdolliset synttärijuhlat järjestetään Lemillä, eikä missään muualla. Myös samalla tuli idea siitä, että tapahtuman lipputuotoilla voisi tehdä jotain muuta kuin laittaa niin sanotusti kyhnyt omaan lompakkoon. Nuorisotoiminnan tukeminen tuntui tässä kohtaa hyvältä ajatukselta, koska Lemin kunta on aina tukenut bändin jäsenten yhtyeiden toimintaa esimerkiksi tarjoamalla jo 90-luvulla meille ilmaiset soittotilat sekä auttamalla aiempien bänditapahtumien järjestämisessä.

Kun idea oli esitelty Lemin kunnalle ja saatu hyväksyntä tapahtuman järjestämiseen, oli aika käydä hankkimaan talkooporukkaa tapahtumaan. En ole ollut kovin monessa tapahtuman järjestämisessä mukana, saati päävastuussa, mutta tähän tapahtumaan ei todellakaan ollut vaikea saada ihmisiä tai muita bändejä avuksi. Lemin yhdistykset, kuten 4H, Lemin VPK:n naisosasto, Nuorisoseura sekä Lemin VPK olivat saman tien tarjoamassa ilmaista apua, kuten myös paikalliset yrittäjätkin. Tätä kautta saimme pidettyä järjestämiseen menevät kulut mahdollisimman pieninä, jotta saisimme kasattua mahdollisimman ison potin nuorisotoimelle.

Itse viikonloppu oli varmasti yksi hienoimpia kokemuksia elämässäni. Tuskin olen koskaan kokenut näin suurta yhteisöllisyyden tunnetta minkään asian tiimoilta, koska tuntui sille, että oikeasti yhtä kaksipäiväistä pienehköä tapahtumaa oli järjestämässä koko kylä. Kuntalaiset olivat muun muassa yöllä käyneet vetelemässä sähköjä ulkopaikkakuntalaisten asuntoautoihin, ja Slovakiasta asti tulleet liftarit saivat majoituksen paikallisilta (he eivät tienneet että Lemillä ei ole hotelleja). Ihmiset ovat vuosien varrella kyselleet meiltä, että miksi sitä Lemiä pitää aina mainostaa joka tuutista, joten tässä tapahtumassa on aika hyvä vastaus kysymykseen.

Tapahtuman järjestämisen myötä haluamme myös näyttää vaihtoehtoista esimerkkiä ja heittää palloa muillekin suomalaisille yhtyeille. Tällaisiakin tapahtumia voi järjestää, jos haluaa.”

 

 

Kuva ylhäällä: Valtteri Lahikainen