Logo 49 Maailman pienimmät joulumessut ja lukuisat muut joulumyyjäiset

Parikkalan pohjoispäässä Mikkolanniemen kulttuuri- ja toimintakeskuksella pidettiin itsenäisyyspäivän alla kyläyhdistyksen järjestämänä jo 19. Maailman pienimmät joulumessut. Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1998, kun Mikkolanniemen kyläyhdistyksen aktiivi Lea Kuikka ehdotti järjestettäväksi pienimuotoisia myyjäisiä paikallisille tuotteille. Kävijöitä arveltiin tulevan muutama kymmenen, ehkä sata, jos hyvin käy. Nimi ”Maailman pienimmät joulumessut” keksittiin kyläyhdistyksen kokouksessa, ja sillä haluttiin vähentää järjestäjien paineita ‒ ajatuksena oli tehdä pientä ja omannäköistä. Myyjäispaikkana toimivan entisen kyläkoulun tilatkin asettivat rajoituksia.

Vaan kuinkas kävikään. Ensimmäisiin messuihin saatiin Etelä-Karjalan Kärki-LEADERin avustusta ja markkinointi tavoitti niin myyjät kuin yleisönkin. Huippuvuosina messuilla oli osastoja nelisenkymmentä ja yleisöä liki 800, ja seinät alkoivat tulla vastaan. Nykyisin lukemat ovat puolittuneet alun perin toivotuksi. Messuilla tavataan tuttuja, tehdään ostoksia omaksi ja muiden iloksi ja maistellaan tietenkin jouluherkkuja. Kyläyhdistyksen teatteriporukan lauluesitykset ja joulupukin vierailu kuuluvat myös olennaisesti tapahtuman henkeen. Yhdessä saa aikaan enemmän!

Samalla konseptilla ja yhdessä tekemisen hengessä järjestetään joulun alla lukuisia muitakin joulumyyjäisiä eri puolilla Etelä-Karjalaa. Toki myyjäisissä tehdään kauppaa, mutta vielä enemmän siellä rupatellaan karjalaisittain tuttujen ja tuntemattomien kanssa kahvin, glögin ja joulupuuron äärellä. Joulumyyjäiset ovat osa jouluun laskeutumista ja joulutunnelman nostatusta. Samalla omistajaa vaihtavat villasukat, leivonnaiset ja muut kädentaitojen tuotokset. Myös myyjäisiin valmistautuminen on mukavaa joulupuuhaa myyjille. Nohevimmat taitavat aloittaa sen heti vuoden vaihduttua.