Logo 53 Taidetta rakennustyömailla – Taideraksa

Osa tekstiilitaiteilija Sanna Majanderin teoksesta Käet, joka löytyy Einonkadun rakennustyömaalta Imatrankoskelta.

Taiteeseen on voinut kesästä asti törmätä myös eteläkarjalaisilla rakennustyömailla. Kaakon taiteen Taideraksa-projekti tuotti kesällä Jouko Lempisen ja Jouni Viljakaisen yli 20-metriset maalaukset Lappeenrannan keskustaan. Marraskuussa Imatrankoski sai omat raksataiteensa, kun tekstiilitaiteilija Sanna Majander ja kuvataiteilija Ella Kettunen asensivat eläinaiheiset teoksensa, Käet ja Kaupunkieläimet, Einonkadulle.

Taideraksa on osoitus, että taide voi tulla ihmisiä lähelle ja joskus siihen saa myös koskea, kuten Kettusen teoksen eläinhahmoihin Koskenpartaalla. Taideraksa on eteläkarjalaista lähikulttuuria: Lähitaiteen tekijät on valittu avoimen ideahaun kautta kaakkoissuomalaisten taiteilijoiden joukosta. Teokset ja niiden tekeminen ovat herättäneet mielenkiintoa alusta asti. Yksi Taideraksan taiteilijoista totesikin: ”Kun kuvataiteilijan työ on helposti yksin tekemistä, niin silloin voi kuvitella, että taide ei kiinnosta ihmisiä, mutta teoksen maalaamisen aikana huomasin, että taide näyttääkin olevan merkityksellistä.”

Taideraksan ajatus on muuttaa ankea ja haittaakin tuottava rakennustyömaa taiteella asukkaille ja muille kulkijoille mielenkiintoisemmaksi. Motto Taideraksa-toiminnalle onkin: Työtä taiteilijoille, iloa asukkaille ja vierailijoille, eloa rakennustyömaille. Taideraksan ovat tehneet mahdolliseksi Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus sekä yhteistyö eri toimijoiden kesken. Yhteistyössä ovat olleet mukana Imatran kaupunki, JATKE Oy, Rakennusliike Evälahti Oy ja Lappeenrannan kaupunki. Tavoite on, että Taideraksa leviää muuallekin – vuoden 2017 kohteet ovat etsinnässä.

 

Kuva ylhäällä: Heinäkuussa Jouko Lempinen ja Jouni Viljakainen maalasivat Saimaan ja Suur-Pyhäkalajärven maisemia Lappeenrannan keskustaan.