Logo 62 Yksityiset kodit kulttuuritapahtumien näyttämöinä

Kulttuuritapahtumat eivät aina vaadi isoja julkisia tiloja, vaan niitä voidaan järjestää myös yksityisissä kodeissa.

Hyvä esimerkki yksityisestä kulttuuritoiminnasta on Lappeenrannan ydinkeskustassa sijaitseva Kulttuurikeskus Ruutti – työhuonekaksio, jonne on tultu kutsusta ja jossa on 12 tuolia. Toimintaa ovat ideoineet Ruutin neljä kummia. Ruutin tilaisuuksia on kutsuttu ompeluseuroiksi. Iltojen alustajat, kiikkuvieraat, ovat olleet mukana kahvipalkalla. Ompeluseuroja on kertynyt jo toista sataa, ja niillä vieraskäyntejä toista tuhatta.

Ruutti on myös näyttelypaikka, sillä toiminnan aikana 15 kuvataiteilijaa on saanut siellä esille teoksiaan. Ruutin illoissa on käsitelty kuvataiteita kuusi kertaa, tekstiilitaidetta ja designia neljästi, kirjallisuutta kirjantekijähaastatteluineen 16 kertaa, elävää teatteria jälkipeleineen 15 iltaa, klassista ja perinnemusiikkia neljästi sekä lisäksi muita monenkirjavia kulttuuriaiheita. Ruutin kirjallisuusiltojen yhteydessä luettiin myös kahdessa vuodessa ääneen Volter Kilven romaani ”Alastalon salissa”. Keskuksen viisivuotinen toiminta päättyy muistonäyttelyyn konseptin muuttuessa maaliskuussa 2017.

Hieno kulttuuriteko on myös imatralaisen Kari Nousiaisen kotiinsa rakentamat urut. Nousiainen on aina ollut kiinnostunut uruista ja urkumusiikista. Kun Kolmen Ristin Kirkon ja Savonlinnan tuomiokirkon urut tulivat purkuun 90-luvun alussa ja sopivia osia oli tarjolla, hän ajatteli rakentaa omat urut. Ajatuksena oli tehdä vain pienet kotiurut, mutta suunnittelun edetessä urut vain suurenivat. Kolmen vuoden suunnittelun ja rakentamisen jälkeen tuloksena oli kaksisormioinen jalkiollinen urku. Äänikertoja on yhdeksän, joista yksi on kieliäänikerta. Pillejä on 495 kpl.

Kari on järjestänyt vaimonsa kanssa kotikonsertteja kutsutuille ystäville ja tutuille vuodesta 2010 kaksi-kolme kertaa vuodessa. Soittajina ovat olleet imatralaiset ammattilaiset. Urkumusiikin lisäksi on kuultu urkujen säestyksellä alttoviulua, selloa, trumpettia ja laulua. Kuulijoita on ollut keskimäärin 20 henkilöä, pääosin imatralaisia, mutta myös lappeenrantalaisia ja pietarilaisia. Jo neljänä vuotena Karin koti on ollut osa Vanhassa Vara Parempi -festivaalia, jossa Johannes Vesterinen on soittanut vanhaa urkumusiikkia.

 

Yläkuvassa on kulttuurikeskus Ruutin filosofi-illan satoa.