Logo 64 Satukapsäkki kiertoon!

Suomalaisia satuja Etelä-Karjalan kirjastoihin Suomi 100-juhlavuonna

Helena Hjerppe ja tonttukuningas.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 alla Lappeenrannan maakuntakirjastossa haluttiin nostaa esille suomalaisia satuja kiertävän nukketeatterilaukun avulla. Matkalaukkuteatteri kiertää maakunnan kirjastoissa lainassa, jolloin kirjaston henkilökunta pystyy valmistamaan matkalaukun materiaalin avulla itsenäisesti alle kouluikäisille lapsille esityksen päiväkoteja, kouluja ja maahanmuuttajaryhmiä varten. Hankkeessa teetettiin nukketeatterin ammattilaisella, nukketeatteritaiteilija Emma Jussila-Schermanilla (Teatteri Karelus), monikäyttöinen satukapsäkki, johon hankittiin rekvisiittaa muutamaa satua varten monipuolisesti ja valmistettiin yhdeksän erilaista nukketeatterinukkea. Laukkuun valmistui Sakari Topeliuksen sadun Vattumato esitysmateriaali sekä talvinen paketti Kettu ja karhu -kansansatujen esittämistä varten.

Lisäksi tilattiin Emma Jussila-Schermanilta työpajatyyppinen koulutuspäivä nukketeatteritoiminnan käynnistämiseksi Etelä-Karjalan kirjastojen henkilökunnalle. Se pidettiin perjantaina 10.3.2017. Mukana oli 15 kirjastoammattilaista.

Satukapsäkki on tilattavissa koko Etelä-Karjalan kirjastoihin elävöittämään satutuokioita suomalaisella satuperinteellä nukketeatterin keinoin. Hankkeen aikana 2016–2017 tuotetaan mielellään yksi nukketeatteriesitys jokaiseen kirjastoon; Lappeenrannan maakuntakirjasto ohjeistaa alueen kirjastoja laukun käytössä ja huolehtii laukun kierrosta. Hankkeen jälkeen laukku jää kiertämään alueen kirjastoja toiveiden perusteella, jolloin nukketeatteriosaaminen laajenee useimpiin alueen kirjastoihin osaksi normaalia lastenkirjastotoimintaa.

 

 

Kuvat koulutustilaisuudesta 10.3.2017 maakuntakirjastossa. Kuvaaja: Päivi Oikkonen
Yläkuvassa Emma Jussila-Scherman ja valmis nukketeatteripaketti.