Logo 80 Sapassi kokoaa yhteen kyläläiset ja kesäasukkaat

Savitaipaleen Sapassi-viikko kokoaa yhteen niin kyläläiset kuin suuren joukon mökkiläisiä ja kesäasukkaita. Sapassista on muodostunut yhteinen kesätapahtuma, joka vahvistaa Savitaipaleelle tyypillistä talkoo- ja yhteishenkeä.

Sapassi on vanha eteläkarjalainen sana, joka tarkoittaa työn lomassa vietettyä lepohetkeä. Sanan juuret lienevät sanassa sapatti, joka tarkoittaa ensisijaisesti lepoa sekä yhdessäoloa ja sehän juuri on Savitaipaleen Sapassin ydin! Sapassi-sana kaivettiin aikanaan esiin Toivo Vuorelan kansanperinteen sanakirjasta. Sapassin ajankohta on suurin piirtein niillä main, kun maaseudun kesätöissä oli pieni hengähdystauko – heinät oli tehty, mutta viljanpuintiin ja muihin syyskesän töihin ei vielä päästy – oli siis sapassin aika. Tänä vuonna Sapassi-viikko järjestettiin 23. kerran ja sitä vietettiin 8.–16.7.2017. Sapassi tehdään yhdessä paikkakunnan yhdistysten, kylätoimikuntien ja eri toimintaryhmien kanssa.

Suomen satavuotisjuhla oli vahvasti esillä tämän vuoden Sapassissa. Korsuorkesteri esiintyi Kylliälän kylässä Suomi100 -tunnelmissa ja yleisöä pakkautui telttaan kuulolle lähes 300 henkeä. Lauantaina 15.7. maalaismarkkinat työnäytöksineen sekä vauhdikkaat polkuformulat täyttivät Pettilän kyläkeskuksen ympäristön. Partakosken kylä ja Kärnäkosken historiallisen linnoituksen maisemat tulivat tutuiksi lapsiperheille, kun myllytontut veivät lapset retkelle ja majojen rakenteluun lotjasatamaan. Hakamäen riihessä esiteltiin eri vuosikymmenten tarpeistoa kahviprännäreistä kännyköihin teemalla ”Suomi 100 –näyttely – tavaroita vuosikymmenten varrelta”. Hakamäellä järjestettiin myös Hakamäki piknik -tapahtuma lauantaina 15.7., jossa kunnioitettiin paikallista osaamista ja esiintyjiksi kelpuutettiin vain eteläkarjalaisia yhtyeitä. Metsästysseurat esittelivät kirkonkylän kosteikon ympäristössä vanhoja ja uusia pyyntitapoja sekä välineitän 100 vuotta metsästystä -luontopolilla. Maalaisravit juhlistivat niin juhlivaa Savitaipaleen Hevosystäväinseura kuin 110 -vuotista suomenhevostakin sekä Savitaipaleen Liikuntaseurat järjestivät Suomi100-Lavikset Säänjärven lavalla. Yhdeksään päivään mahtui noin 40 eri tapahtumaa ympäri Savitaipaletta.