Logo 81 Etelä-Karjalasta Aasiaan asti kieliä opiskellen

Joutsenon pienestä kansanopistosta nähdään kauas, aina Aasiaan asti. Opistossa lähes 10 vuotta sitten aloitettu japanin kielen koulutus on saanut rinnalleen jatkuvasti suosiotaan kasvattavan kiinan ja tammikuusta 2018 alkaen myös korean. Aasian kieliä tullaan opiskelemaan Joutsenoon ympäri Suomen ja jopa ulkomailta asti.

Junhong Liu opettaa kiinan kielen opiskelijoille kiinalaisia merkkejä.

Aasian kielten koulutus on erikoisuudessaan yksi Joutsenon Opiston vahvuuksista. Niin japanin, kiinan kuin koreankin linjalla on natiivi opettaja, mikä takaa laadukkaan ja asiantuntevan opetuksen. Joutsenon Opistossa huomioidaan opiskelijan omat lähtökohdat ja henkilökohtaiset tavoitteet omille opinnoille. Siinä missä toinen opiskelija haluaa ehkä vahvistaa ammatillista kielitaitoaan, voi toinen olla tullut opiskelemaan kieltä vain harrastusmielessä. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan japanin kielen taitojaan autenttisessa ympäristössä joka keväisen Japaniin suuntautuvan opintomatkan yhteydessä.

Aasian kielten valikoima Joutsenon Opiston koulutustarjonnassa – kuten myös niiden opiskelu – ovat tietoinen valinta alati globalisoituvassa maailmassa. Japania, kiinaa ja koreaa tarvitaan entistä enemmän esimerkiksi matkailu- ja kauppa-alalla. Aasialaisturistien määrä lisääntyy Suomessa koko ajan kuten myös ystävyys-, opiskelu- ja sukulaisuussuhteet Aasian maihin.

Reitakun yliopiston opiskelijat tutustuivat helmikuussa 2017 suomalaiseen ruokakulttuuriin leipomalla karjalanpiirakoita rehtori Ulla Huhtilaisen opastuksella.

Joutsenon Opistolla on yhteistyösopimus japanilaisen Reitaku-yliopiston kanssa. Jo useampana lukuvuonna opiston japanin linjan opiskelijoita on jatkanut opintojaan Reitakun yliopistossa. Vastaavasti Reitakusta on ollut opiskelijoita lyhytkurssilla Joutsenon Opistossa. Yhteistyö jatkuu tulevanakin lukuvuonna muun muassa keväisen opiskelijavaihdon merkeissä. Parhaillaan Joutsenon Opisto neuvottelee yhteistyöstä myös Tokain yliopiston kanssa, mikä toteutuessaan tarjoaisi molempien oppilaitosten opiskelijoille jälleen uuden mahdollisuuden suorittaa opintojaan kansainvälisesti.

Joutsenon Opisto tekee yhteistyötä myös Suomen Japanin Instituutin kanssa. Tämä on tuonut mukanaan lapsista ja aikuisista koostuvia japanilaisryhmiä, jotka ovat tulleet Joutsenon Opistoon tutustumaan suomen kieleen ja kulttuuriin. Ovia siis avataan ahkerasti Etelä-Karjalasta Aasiaan päin.