Logo 83 Ylämaan Jalokivikylä ja Spektroliitti symboloivat Suomen itsenäisyyttä

Pienessä Ylämaan kunnassa rakennettiin välirauhan aikana osa Salpalinjasta puolustamaan maamme itsenäisyyttä. Tankkiestekivistä löytyi kuin symbolina ja lupauksena Suomen tulevaisuudelle häikäisevän värinen Spektroliittijalokivi, joka sittemmin on noussut kansallisjalokiven tasoiseen arvoon.

Spektroliitin innoittamana Ylämaalle on syntynyt Jalokivikylä ja vuotuiset kansainväliset Jalokivimessut Pohjoismaiden suurimpana alan tapahtumana. Kivikylästä järjestetään niin ikään Ylämaan Jalokivimuseoyhdistyksen toimesta myös jalokivikierroksia spektroliitin esiintymäalueelle.

Jalokivikylässä sijaitsee jalokivimuseo, korukivihiomoita, myymälöitä, kahvilaravintola ja leikkipuisto. Jalokivimuseossa saa erinomaisen käsityksen jalokivien koko maailmasta. Museon kivilattia toimii samalla näyttelynä luonnonkivien käytöstä sisustusmateriaalina. Spektroliitin lisäksi Ylämaalta löytyy myös Suomen suosituin ja eniten maailmalle viety rakennuskivi, Ylämaan graniitti, ruskeine ja vihertävine väreineen. Jalokivimuseosta alkaa halukkaille aarteenetsintäretki spektroliittilouhokselle, jossa voi löytää ja poimia mukaansa jalokivitasoisia spektroliitteja.

Ylämaan kansainväliset Jalokivi- ja mineraalimessut pidetään Jalokivikylässä vuosittain juhannuksesta seuraavana viikonloppuna. Messut lukeutuvat suurimpiin Etelä-Karjalan vuotuisiin viikonlopputapahtumiin. Messuilla nähdään jalokiviä, koruja ja kivituotteita kaikkialta maailmasta. Muina pääteemoina ovat fossiilit ja meteoriitit sekä erilaiset kivialaan liittyvät näytökset.