Logo 84 Isovihan aikaiset paikat merkittiin opastein Ruokolahdella

Ruokolahden Kuokkalammin hyppykallio ja Lassilan linnavuori toimivat isovihan aikana monien surullisten tapahtumien keskipisteinä. Nyt historiallisille paikoille on rakennettu Kuokkalammin ja Lassilan kylätoimikunnan toimesta opasteviitat ja infotaulut paikkojen tunnettavuuden parantamiseksi.

Venäläisten miehityksen alla vuosina 1713–1721 Lassilan ja Kuokkalammin kylät kokivat kovia, kun kylien taloja poltettiin ja kyläläisiä pakotettiin hyppäämään alas kalliolta. Lassilan linnavuorella sijaitseva luolasto toimi monille kylän asukkaille suojapaikkana vihollisia vastaan. Lassilan linnavuori sijaitsee Lassilantieltä lähtevän Myllynlahdenpolun varrella. Alueelle on rakennettu parkkialue sekä sieltä löytyy infotaulu. Luolasto sijaitsee korkean graniittikallion seinämässä. Luolan suulle pääsee nousemalla oksaista rinnettä ylös, jonka jälkeen puutikkaat vievät luolan suuaukolle. Luolasto laajenee kapean suuaukon jälkeen, ja pituutta sillä on noin kaksikymmentä metriä. Kuokkalammin hyppykallio sijaitsee aivan Kuokkalammentien varrella. Kallion huipulta on pystysuora kahdeksan metrin pudotus. Huipulle ei vie kuitenkaan varsinaista polkua.

Kuokkalammin ja Lassilan kylätoimikunta pystytti opasteet ja rakensi parkkialueen syksyllä 2016. Historiallisten paikkojen opasteiden rakentaminen on jo vaikuttanut siihen, että kiinnostus paikkoja kohtaan on herännyt ja paikoissa on ollut aiempaa enemmän kävijöitä. Tavoitteena olisi, että tieto leviäisi laajemmalle ja tavoittaisi myös nuoremmat sukupolvet.