Logo 92 Syksyn sienisato hyötykäyttöön!

Etelä-Karjalan alueella sienestäjät hyötyvät moninaisista metsämaastoista. Alueelta löytyy kuivia, hiekkapohjaisia kankaita omine lajeineen sekä reheviä sekametsiä, joissa lajisto on monipuolinen ja sato yleensä runsas.

Lajiston ja sadon määrään vaikuttavat sääolosuhteet, lähinnä lämpö ja kosteus. Tänä vuonna olosuhteet sienten kasvulle ovat olleet otolliset ja hyviä ruokasieniä on päästy poimimaan ja säilömään runsain mitoin. Sienikausi näyttää jatkuvan yhä, koska kylmää sietävät lajit, esim. suppilovahvero, jatkaa kasvuaan aina pysyviin pakkasiin ja lumiin asti.

Marttojen kautta voi suorittaa sieniosaajapassin, joka antaa hyvät valmiudet sienten tunnistamiseen, talteenottoon ja käyttöön. Tämä uusi koulutusmuoto on suunnattu kaikille sienistä kiinnostuneille. Sienten lajituntemuksen vahvistaminen onkin ehdottoman tärkeää poimijoille. Hyvien ruokasienten kanssa samoissa metsissä kasvaa myös myrkyllisiä sienilajeja, joiden sisältämät myrkyt vaikuttavat elimistöön eri tavoin. Hyvien sienioppaiden ja sienineuvojien tai kokeneiden sienestäjien opastuksella opitaan erottamaan ruokasienet mahdollisista näköislajeista.

Martat on ollut pitkään vahva toimija alueella sienten hyötykäytön edistämisessä. Koulutuksen kautta on tuettu kaupallista sienten poimintaa, kouluttaen kauppasienipoimijoita. Kotitarvepoimijoille on järjestetty monipuolista koulutusta, luentoja, retkiä ja sieninäyttelyitä. Erityisesti maahanmuuttajat ovat kiinnostuneet sienten keräämisestä. Sieniaikaan maahamme saapuville turisteille metsäsienten poiminta ja valmistaminen ruoaksi on elämys. Yhteistyössä matkailutoimijoiden kanssa luonnonantimia voidaan tuotteistaa uudella tavalla. Sienten lisäksi Etelä-Karjalan Martat kouluttaa muidenkin keruutuotteiden hyödyntämiseen. Varsin suosituksi ovat tulleet keväiset luonnonyrtit.