Logo 98 Linnoituksen kärjen täky

Linnoituksen kärjessä, Satamatie kympissä, sijaitsee 34 -vuotias yhdistys: Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ry. Kotoisemmin talo tunnetaan Täky galleriana.

Myymälästä löytyy tuotteita yli sadalta käsityöläiseltä ja muotoilijalta (kuva: Melitina Balabin).

Täky galleriassa on korkealuokkainen, kotimaista käsityötä ja muotoilua tarjoava myymälä, 12 näyttelyä vuodessa esittelevä galleria ja viisi työhuonetta, joita vuokrataan jäsenille. Yhdistyksessä on 51 jäsentä, jotka työskentelevät lasin ja keramiikan, korutaiteen ja kivialan, tekstiili-, vaatetus- ja neulealan sekä valokuvauksen parissa. Täkyn puheenjohtajan kanssa aktiivisesti yhdistyksen toiminnassa on mukana kymmenkunta jäsentä, joiden kanssa on jaettu vastuualueita myymälän esillepanosta näyttelyjen järjestämiseen.  Myymälän valikoimasta löytyy sekä omien jäsenten suunnittelemia ja valmistamia tuotteita että kymmenien kotimaisten muotoilijoiden ja käsityöläisten tuotteita. Myymälä on avoinna seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden. Vain juhlapyhinä Täky galleria on suljettu.

Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ry on toiminut jo yli 30 vuotta jäsentensä palkattoman työpanoksen voimin. Galleriaa ja myymälää pyöritetään talkootyönä, yhdessä jaetaan tehtäviä ja vetovastuuta. Näyttelyjen järjestäminen on ollut koko ajan yhdistyksen tärkein toimintamuoto. Galleriatilaa vuokrataan ja siellä vaihtuu kuukausittain näyttely. Sanotaan, että käsityöläisyys on elämäntapa – täkyläiset todistavat omalla toiminnallaan, että yhdessä tehden voidaan ylläpitää ja kehittää alueella korkealuokkaista näyttely- ja galleriatoimintaa, josta on iloa sekä itselle että asiakkaillemme.

Jouluinen kattaus myymälässä (kuva: Melitina Balabin).

Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ry on aktiivisesti mukana myös Linnoituksen alueen toiminnan ja kulttuuritapahtumien kehittämisessä. Eläköön Linnoitus –hankkeen myötä Linnoituksen toimijat yhdessä kehittävät alueen tapahtumatoimintaa ja näkyvyyttä. Täkyläisten toiveena hankkeen myötä on saada yhä useampi Linnoituksen alueella liikkuva kulkemaan Linnoituksen kärkeen asti ja poikkeamaan Täky galleriaan sekä vastapäätä olevaan keramiikkapajaan. Täkyyn voi tulla ostoksille tai vain hengähtämään, ihailemaan kauniita tuotteita ja levähtämään upeassa näyttelyssä.