Logo 99 Niskan vuoksi ja Vuoksenniska edestä monella rintamalla

Vuoksenniska on perinteikäs osa sekä vanhaa Ruokolahtea että sittemmin itsenäistynyttä Imatraa.

Vuoksenniska OKV-työryhmä 2016 vasemmalta Pekka Kettunen, Pekka Lehonkoski ja Risto Olavi Koskinen (kuva: Eeva Hakalisto).

Vuoksenniskan kunniakas menneisyys kannusti Risto Olavi Koskista ja Pekka Kettusta käynnistämään syksyllä 2011 Oli kerran Vuoksenniska -projektin. Tavoitteena on ollut kertoa Vuoksenniskan tarina 1800-luvun lopulta nykypäivään. Vuoden 2012 näyttely toimi eräänlaisena alkuräjähdyksenä koko projektille. Viidakkorumpu kutsui näyttelyyn kuukauden aikana lähes 3 000 kävijää, ja samalla syntyi Vuoksenniskalle todellinen kansanliike. Kuvia on kerätty sen jälkeen jatkamalla näyttelytoimintaa sekä sosiaalista mediaa hyödyntäen. Innostus on ollut suurta ja kuvia on kertynyt yli 10 000. Lisäksi käytettävissä on kaitafilmejä ja muuta materiaalia.

Oli kerran Vuoksenniska -projektin lopputulema tulee olemaan historiaan pohjautuva visuaalinen ajankuva Vuoksenniskan vaiheista. Se tarkoittaa kattavaa valikoimaa laadukkaita valokuvia laadukkaissa julkaisuissa. Ensimmäinen julkaisu oli vuonna 2015 ilmestynyt Oli kerran VYK – Vuoksenniskan yhteiskoulu ja lukio 1943–2013. Syksyllä 2016 ilmestyi teostrilogian ensimmäinen osa Oli kerran Vuoksenniska 1, joka kattaa ajanjakson vuoteen 1945. Toinen osa ilmestyy keväällä 2018 ja kolmas osa syksyllä 2018. Aktiiviseen projektijoukkoon liittyi vuonna 2014 Pekka Lehonkoski.

Oli kerran Vuoksenniska -projektilla on ollut yhteisöllisiä vaikutuksia. Vuoksenniskalla on perinteisesti ollut erittäin voimakas paikallisidentiteetti, ja asukkaat ovat olleet ylpeitä kotiseudustaan. Kaupunginosan viime vuosikymmenten kehitys ei ollut omiaan kohottamaan vuoksenniskalaisten omanarvontuntoa, mutta muutos on ollut projektin kestäessä aistittavissa: vuoksenniskalaiset ovat taas alkaneet kulkea pystypäin. Vuoksenniskan etua ajamaan perustettiin vuonna 2013 Niskan Vuoksi ry, joka otti tavoitteekseen nostaa Vuoksenniska jälleen kartalle. Oli kerran Vuoksenniska -projekti ja Niskan Vuoksi ry järjestivät yhteistyönä historia-aiheisia kuukausitapaamisia Niskan Kumppanuustalolla. Niskan Vuoksi ry on ottanut vahvaa roolia kaupunginosan elinvoiman ja viihtyisyyden lisäämisessä.