Logo 100 Kotkaniemi valmistautuu uuteen tulemiseen

Presidentti P. E. Svinhufvudin Kotkaniemen mittava remontti on valmistunut ja Kotkaniemi on siirtynyt Kotkaniemi-säätiön hallintaan.

Kotimuseo kahviloineen ja uusine näyttelyineen avautuu yleisölle toukokuun 18. päivänä ensi vuonna. Kotkaniemen pelastaminen on teko, jonka aikaansaamiseen ovat osallistuneet monet eteläkarjalaiset ja suomalaiset laajemminkin. On erityisen juhlavaa, että Kotkaniemen uusi tuleminen ajoittuu Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlaan. Kuten juhlavuosi, myös Kotkaniemen uusi alku, on toteutettu yhdessä.

Uuden Kotkaniemen ensimmäisenä tilaisuutena järjestettiin 27.11.2017 Itsenäisyyssenaatin satavuotisjuhlatilaisuus, joka perustellusti pidettiin Kotkaniemessä. Talon isännällä oli Suomen itsenäistymisessä ratkaiseva rooli. Juhlan päätteeksi allekirjoitettiin Kotkaniemi-säätiön ja museoviraston välinen vuokrasopimus sekä sopimus, jolla museovirasto luovutti pääosan Kotkaniemen esineistä Kotkaniemi-säätiölle, joka tulee vastaamaan Kotkaniemen tulevan toiminnan organisoimisesta ja ylläpitämisestä.

Kotkaniemen museokahvilan, Ellenin kahvilan, pitäjänä aloittaa luumäkeläinen leipomoyritys Satun Makiat. Satun Makiat vaalii rikasta eteläkarjalaista leipäperinnettä ja kotimaisia raaka-aineita. Eteläkarjalainen leipä- ja leivonnaisperinne elää vahvana. Kuten Kotkaniemen isäntäpariskunnan, presidentti Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin, myös Satun Makioiden juuret ovat vahvasti luumäkeläisessä ja eteläkarjalaisessa maaperässä.