Logo 102 Joulukalenterin ”avaaminen” rytmittää joulunodotusta

Joulukalenterin luukun avaaminen on teko, joka yhdistää hyvin eri-ikäisiä suomalaisia. Se tapahtuu sadoissa tuhansissa kodeissa ja työpaikoilla joulukuisten päivien aamuna. Joulukalenterin avulla lasketaan päiviä jouluun.

Viime vuosina kotikalenterit ovat saaneet rinnalleen julkisia kalentereja. Naapurustoihin ja taloyhtiöihin on syntynyt yhteistyössä toteutettuja ikkuna- ja elämyskalentereja. Etelä-Karjalassa yhteisöllinen kalenteri ”avaa luukkunsa” jo kolmatta kertaa Imatran Niskalammella. Viime vuonna se tapahtui Lappeenrannan Kimpisessä. Iltakävelijöiden ihailtavana ovat kalenterit myös Lappeenrannan Tykissä, Linnoituksessa ja kaupungintalolla.

Vanhin suomalainen joulukalenteri on partiolaisten adventtikalenteri, jota partiolaiset myivät tänä vuonna peräti 70. kerran. Rinnalleen perinteikäs kuvakalenteri on sittemmin saanut yllätyskalenterit, joissa luukun takaa löytyy suklaata, muita makeisia tai pieniä yllätyksiä. Monessa perheessä on myös pienillä laatikoilla tai pussukoilla varustettu kalenteri, jota ”tontut” öisillä tarkkailumatkoillaan täydentävät. Kalenterin ”avaaminen” rytmittää suomalaista ja eteläkarjalaista joulunodotusta. Sitä teemme kaikki yhdessä.