Logo 103 Eteläkarjalaiset saavat joulu lahjaksi kulttuuri- ja taidekeskuksia

Jouluun kuuluvat lahjat, jotka voivat olla myös tekoja. Tämän toiseksi viimeisen Ainaksii sata -teon osasia yhdistävät kulttuuri ja taide sekä se, että niitä suunnitellaan tarjottavan meille eteläkarjaisille uudenlaisessa paketissa ja paikassa. Kulttuuri ja taide tuodaan entistä helpommin saavutettavaksi ja samalla edistetään taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllistymistä.

Talkoot Taidekeskuksella. Kuva: Jenni Sokura

Talkoot Taidekeskuksella. Kuva: Jenni Sokura

Maakuntaan on avautumassa tai suunnitteilla kolme uutta taide- ja kulttuurikeskusta. Ne ovat tammikuussa Lappeenrannassa avautuva Taidekeskus, entiseen elokuvateatteri Nuijamieheen suunnitteilla oleva Kulttuuritila Nuijamies sekä Imatralla suunnitteilla oleva Imatran taiteilijatila. Niiden valmistelu muodostaa teon 103. Tekoja yhdistää sekä halu edistää taidetta ja kulttuuria että into ja kyky tarttua sen eteen työskentelemiseen.

Heti vuoden 2018 alussa Lappeenrannan ja koko Kaakkois-Suomen taidekenttää alkaa elävöittää Taidekeskus, jonka tiloissa Valtakadulla toimii kaksi galleriaa ja taidelainaamo. Etelä-Karjalan taiteilijaseura ja Korutaideyhdistys ovat lyöneet kättä päälle yhteisten toimitilojen avaamisesta. Molemmat seurat ovat etsineet ratkaisua näyttelytoimintaansa tahoillaan. Kun idea yhteisestä tilasta syntyi, koettiin kollektiivisen toiminnan tuovan pelkkiä etuja.

Kulttuuritila Nuijamiehen tavoitteina on lisätä kulttuuritarjontaa sekä kehittää kaupunkilaisille yhteisen kulttuuritoiminnan ja tekemisen paikka. Samalla vahvistuu toimijoiden yhteistyö ja työllistymismahdollisuudet sekä ratkotaan Lappeenrannan esiintymistilan puutetta. Tavoitteena oleva Kulttuuritila Nuijamies on tila, näyttämö, galleria, kahvila sekä monenlaisen toiminnan paikaksi taipuva sali.

Imatran Taiteilijatila on suunnitteluvaiheessa – tai ehkä pikemminkin suunnittelun käynnistysvaiheessa. Sen tavoitteena on saada taiteilijoille, kädentaitajille ja muusikoille työskentelytiloja, jotka palvelisivat sekä heitä että kaupunkilaisia työhuoneiden, työpajojen, kurssien, koulutusten, näyttelyjen, esitysten ja taiteilijaresidenssien toimintatiloina. Tiloissa voitaisiin järjestää ehkä myös pienimuotoista kahvila- ja majoitustoimintaa.

 

Kuva ylhäällä: Sari Sudensalmi