Valikko Sulje

Ievasvuoren kalliomaalaukset

Maisema, jossa etualalla on kalliota ja puiden takana näkyy järveä.

Ievasvuoren kalliomaalaukset Luumäella on tehty 7 000-3 500 vuotta eaa. Suomesta vastaavan kaltaisia kalliomaalauspaikkoja kivikautiselta ajalta on merkitty yli 120. Merkittävä osa niitä sijoittuu Kaakkois-Suomen alueelle. Ievasvuoren kalliomaalauksesta voi erottaa leveitä pystysuuntaisista läiskiä, joiden vasemmalla puolen voi olla kätensä levittänyt ihmishahmo. Väri on kuitenkin levinnyt niin, että tunnistus on epävarma. Pystyjälkien yläpuolella on heikkoja värijälkiä. Seuraavassa kallionlohkossa on erikoinen geometrinen sommitelma, viisi peräkkäin asetettua, oikealle avautuvaa kulmaviivaa sekä näiden oikealla puolella kaksi pystylinjaa, joiden yläpää taittuu oikealle.

Kuka sinä olit? Olitko yksin vai oliko kanssasi muita? Olitko ainoa, joka jätti jälkensä piirrokseen?

Olet seisonut Ievasvuoren kalliolippaan alla, ehkä kymmeniä tuhansia vuosia sitten, ihmiskunnan alkuhämärissä. Tulit tekemälläsi lautalla Hiijärveä pitkin, pelokkaana tarkastellen vedestä kurottautuvia henkiä, tai sitä suurta kalaa, josta ehkä kuulit kertomuksia muilta. Kala, joka on niin iso, että se ei mahdu edes kääntymään järvessä. Korkealla kohoava vuori houkutteli sinua, kutsui sinua tai kanssasi saapuneita luokseen.

Meille jätit vierailustasi merkkejä, punaisella väriaineella vedettyjä viivoja, jotka näyttävät läiskiltä. Yhteen niistä olet piirtänyt koukkupolvisen ihmishahmon. Oletko se sinä? Kohotat siinä kättäsi kuin meitä tervehtiäksesi. Viestisi menneisyydestä. Mikä se on?

Jokin on saanut sinut piirtämään outoja geometrisiä kuvioita. Kulmaviivat kulkevat toistensa perässä marssien ja ovat törmäämäisillään kärjestään taittuviin pystylinjoihin.

Saitko valmiiksi sen, mitä lähdit tekemään? Ovatko kiveen ripotellut väriläiskät merkkejä kiireestä, siitä, että joku tai jokin keskeytti työsi? Vai onko aika syönyt suurimman osan viestistäsi?

Kuka sinä olit? Mitä kertoisit minulle, jos sinut nyt kohtaisin?

Teksti: Pekka Vartiainen
Kuvat: Ekaterina Ivanova
Sijainti kartalla

Kirjoitus ja kuvat ovat osa Rural Explorer -hankkeessa tehtyä Tarinajoki-kirjaa, johon on koottu Kaakkois-Suomen maaseudun matkailuyritysten käyttöön alueen historiaan ja nykypäivään liittyviä kiinnostavia ja yllättäviä tarinoita sekä yhdistetty niihin paikkatietoa.