Valikko Sulje

Suvorovin Suomi 2/5: Sotakanavat

Yksi Aleksandr Suvorovin näyttävimmistä töistä on neljän avokanavan oikoreitti Savonlinnasta Lappeenrantaan. Miksi tällainen ponnistus piti tehdä, eikö Saimaan laivasto voinut kulkea Puumalansalmen kautta?

Historiantutkijat Tapio Bergholm ja Jyrki Paaskoski lähtevät Savonlinnasta soutamaan Suvorovin kanavareitille. Tutustumme soutaen Telataipaleen ja Kukonharjun kanaviin ja kuulemme niiden rakentamisesta sekä tykkipursien liikkumisesta Saimaalla. Miksi tykkipurret ampuivat ”leipiä” vesirajaan? Kuka käytännössä rakensi nämä harjuja ja kallioita halkovat kanavat 1790-luvulla?

Osa 2: Sotakanavat

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallinnoimassa hankkeessa on valmistunut Suvorovin Suomi -dokumenttiohjelma, jossa kerrotaan Aleksandr Suvorovin johdolla Pietarin puolustukseksi Kaakkois-Suomeen 1790-luvulla rakennetuista linnoituksista ja sotakanavista. Sarjan jaksot ovat itsenäisiä videoita, mutta kokonaisuudesta muodostuu kuva siitä, miten tämän päivän tutut matkailunähtävyydet Kaakkois-Suomessa liittyvät samaan suureen tarinaan.

Sarjan tuottaja on Pekka Kaipainen / Websteri Media Oy. Dokumentissa asiantuntijoina toimivat dosentti Jyrki Paaskoski ja historiantutkija Tapio Bergholm. Tavoitteena on, että dokumenttisarjasta on hyötyä matkailullisesti ja opetuksellisesti. Sarja on julkaistu avoimella alustalla (Youtube). Videoiden tekstitys löytyy suomen, englannin ja venäjän kielillä.