Valikko Sulje

Suvorovin Suomi 3/5: Lappeenrannan linnoitus

Kartta Vanhan Suomen alueesta. Sen päällä lukee teksti "Suvorovin Suomi".

Lappeenrannan linnoituksen porteilla käytiin verinen ja epätoivoinen taistelu vuonna 1741. Valkoista lippua heiluttavat Venäjän neuvottelijat ammuttiin linnoituksen porteille.

Myöhemmin – 1790 luvulla – linnoitusta vahvistettiin Aleksandr Suvorovin johdolla ja samalla rakennettiin tukikohta Venäjän Saimaan laivastolle. Historiantutkijat Tapio Bergholm ja Jyrki Paaskoski tutustuvat linnoitukseen, tapaavat linnoituksen isännän Anu Talkan sekä pohtivat muun muassa venäläisen kauden vaikutusta, russifikaatiota. Onko nykyinen Lappeenrannan matkailunähtävyys ruotsalainen, venäläinen vai suomalainen?

Osa 3: Lappeenrannan linnoitus

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallinnoimassa hankkeessa on valmistunut Suvorovin Suomi -dokumenttiohjelma, jossa kerrotaan Aleksandr Suvorovin johdolla Pietarin puolustukseksi Kaakkois-Suomeen 1790-luvulla rakennetuista linnoituksista ja sotakanavista. Sarjan jaksot ovat itsenäisiä videoita, mutta kokonaisuudesta muodostuu kuva siitä, miten tämän päivän tutut matkailunähtävyydet Kaakkois-Suomessa liittyvät samaan suureen tarinaan.

Sarjan tuottaja on Pekka Kaipainen / Websteri Media Oy. Dokumentissa asiantuntijoina toimivat dosentti Jyrki Paaskoski ja historiantutkija Tapio Bergholm. Tavoitteena on, että dokumenttisarjasta on hyötyä matkailullisesti ja opetuksellisesti. Sarja on julkaistu avoimella alustalla (Youtube). Videoiden tekstitys löytyy suomen, englannin ja venäjän kielillä.