Valikko Sulje

Suvorovin Suomi 4/5: Linnoitusrinki

Kartta Vanhan Suomen alueesta. Sen päällä lukee teksti "Suvorovin Suomi".

Keisarinna Katariina Suuri lähetti Aleksandr Suvorovin Suomeen 1790-luvulla vahvistamaan Pietarin puolustusta vihamieliseksi kokemaansa Ruotsia vastaan. Suvorov kehitti kolmikehäisen puolustusketjun Olavinlinnasta Ruotsinsalmeen.

Tässä jaksossa historiantutkijat Tapio Bergholm ja Jyrki Paaskoski tutustuvat ketjun kahteen tuntemattomaan helmeen: Savitaipaleen Kärnäkosken ja Taavetin linnoituksiin. Molemmat ovat hyvin säilyneitä, ja vierailija voi kuvitella itsensä aikaan, jolloin niissä asui satoja sotilaita, kauppa kukoisti ja kanssakäyminen paikallisten asukkaisen kanssa oli vilkasta. Mutta taisteltiinko niissä koskaan?

Osa 4: Linnoitusrinki

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallinnoimassa hankkeessa on valmistunut Suvorovin Suomi -dokumenttiohjelma, jossa kerrotaan Aleksandr Suvorovin johdolla Pietarin puolustukseksi Kaakkois-Suomeen 1790-luvulla rakennetuista linnoituksista ja sotakanavista. Sarjan jaksot ovat itsenäisiä videoita, mutta kokonaisuudesta muodostuu kuva siitä, miten tämän päivän tutut matkailunähtävyydet Kaakkois-Suomessa liittyvät samaan suureen tarinaan.

Sarjan tuottaja on Pekka Kaipainen / Websteri Media Oy. Dokumentissa asiantuntijoina toimivat dosentti Jyrki Paaskoski ja historiantutkija Tapio Bergholm. Tavoitteena on, että dokumenttisarjasta on hyötyä matkailullisesti ja opetuksellisesti. Sarja on julkaistu avoimella alustalla (Youtube). Videoiden tekstitys löytyy suomen, englannin ja venäjän kielillä.