Uutiskirje – syyskuu 2017

 

Maakuntauudistus
Etelä-Karjalan uutiskirje
20.9.2017
 

Mitä siellä maakuntauudistuksen vamistelussa oikein tapahtuu?

Etelä-Karjalan..

maakuntauudistuksen (mukana niin sosiaali- ja terveyspavelut kuin muutkin palvelut) valmistelu on alkusyksyn asioiden valmistelua, mutta loka-marraskuusta voit nähdä valmistelijoita maakunnan eri tilaisuuksissa jokaisessa kunnassa.Valtakunnallisesti asioita on vieläkin työpöydällä, mutta valmistelemme luonnoksia, joita täsmennetään valinnanvapauslain sekä kasvupalvelujen lakiluonnosten julkistamisen jälkeen loka-marraskuussa.

Lue lisää

Avointa kaksoiselämää kunnasta maakuntaan

Kuntakentässä..

on puhuttu viime vuosina kaksoiskuntalaisuudesta, jonka mukaan voisi olla jatkuvasti asukkaana kahdessa eri kunnassa ja verotulot voisi jakaa esimerkiksi oleskelun mukaan kuntien kesken.

Mökkeily, etätyö tai työ toisella paikkakunnalla voisi hyödyttää muita kuin vakinaisen kodin paikkakuntia, joka nyt saa verotulot suoraan. Mahtava idea, mutta toteutuksessa on vielä paljon selvitettävää ja siksi siihen onkin asetettu oma valtakunnallinen selvitysryhmänsä. Kaksoiskuntalaiset varmasti haluaisivat verohyödyn jakautuvan paikkakuntien välillä, koska he ovat molemmissa kuin kotonaan. Nykyään tällainen kaksoiselämä kestää päivänvalon, kirjoittaa muutosjohtaja Aija Tuimala Uusinajattelijat blogissa.

Lue lisää

Poliittinen ohjausryhmä aloitti elokuussa

Etelä-Karjalan..

maakuntauudistuksen ohjausryhmä aloitti työskentelynsä 17.8.2017.  Ohjausryhmä valitsi puheenjohtajakseen Marja-Liisa Vesterisen ja varapuheenjohtajaksi Jukka Kopran. Puheenjohtajat osallistuvat myös viranhaltijavalmistelutoimielimen (VATE) työskentelyyn.

Ohjausryhmä koostuu Eksoten ja Etelä-Karjalan liiton hallituksen puheenjohtajista sekä maakuntapäätöksenteossa edustettujen puolueiden edustajista. Ohjausryhmän tehtävänä on ohjata ja seurata viranhaltijoiden valmistelua, jotta maakunnan poliittiset linjaukset huomioidaan jo valmistelussa. Tämä edistää päätöksentekoa ja toimintaa tulevan maakuntahallinnon käynnistymisvaiheessa.

Ohjausryhmä korostaa valmistelun linjauksena jo tässä vaiheessa, että omalle maakunnalle kuuluva itsenäisen päätöksenteon asema ja maakunnalle kuuluvat resurssit tehtäviensä hoitamisessa on varmistettava. Lisäksi on varmistettava Etelä-Karjalaa koskevien asioiden hoidon siirtyminen asianmukaisina virkoineen Kaakkois-Suomessa omaan maakuntaan. Tällaisia Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta Etelä-Karjalalle siirtyviä asioita ovat esim. rajavesiasiat sekä kalastus- tai maataloushallinnon asiat.

Lue lisää ohjausryhmän koostumuksesta

Etelä-Karjalan maakunnan valmisteluryhmä kokoontuu säännöllisesti

Etelä-Karjalan..

maakuntauudistuksen valmisteluryhmä kokoonttuu syksyn aikana joka toinen viikko. 7.9.2017  kokoukseessa ryhmä keskusteli maan hallituksen budjettiriihen päätöksestä  maakuntauudistuksen rahoituksen turvaamisesta. Tarkka rahanjaon linjaus maakuntien välillä vielä puuttuu, mutta rahoitus näyttäisi kokonaisuutena jatkuvan ensi vuonna tämän vuoden syksyn tasolla. Se riittää  ja turvaa työn jatkumisen keskeytyksettä myös Etelä-Karjalassa.

Valmisteluryhmän kokouspöytäkirjat ovat nähtävillä netissä.

Lue lisää 7.9.kokouksesta

Valmisteluryhmän pöytäkirjat

Valtioneuvoston tiedote rahoituksestaLisätietoa asukkaille maakuntauudistuksesta Eksote & maakuntauudistus lehdessä

 

Syksystä 2017..

alkaen maakuntauudistuksen valmistelussa lisätään suoraan kansalaisille kohdistuvaa viestintää. Etelä-Karjalassa jaetaan lokakuussa kaikkiin talouksiin vuosittainen Eksoten julkaisu. Sen yhteyteen on tänä vuonna lisätty maakuntauudistusta koskeva liite.

Loppusyksystä järjestetään kaikissa kunnissa asukastilaisuuksia, joissa maakunnan asukkaat pääsevät halutessaan kyselemään uudistuksesta. Ensimmäiset tilaisuudet järjestetään jo lokakuussa. Kuntaturneesta ilmoitetaan maakunnan tapahtumakalenterissa ja lehdessä.

SoteDigi-yhtiön toiminnan käynnistyminen edistyy

Valtioneuvosto..

päätti 31.8.2017 perustaa SoteDigi Oy:n. Se kehittää uusia kansallisia sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja. Digitalisaatiolla tuetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan muutosta ja palvelujen tuottavuuden ja kustannustehokkuuden parantamista.

SoteDigi-yhtiön palveluilla luodaan edellytyksiä näiden muutosten aikaansaamiseksi.Yhtiön toiminnan painopisteenä on asiakkaiden tarpeista ja kansallisesta ohjauksesta lähtevien sote-toimialan kehittämishankkeiden ja hankintojen toteuttaminen sekä kehitystyön tuloksena syntyneiden digitaalisten sote-palvelujen järjestäminen asiakkaille. SoteDigi-yhtiö toimii tiiviissä yhteistyössä tulevien maakuntien ja muiden toimijoiden kanssa.

Lue lisää


Etelä-Karjalan maakuntasivu eKarjala.fi uudistuu

Maakuntaportaalia..

eKarjala.fi etusivua muokataan parhaillaan maakuntauudistuksen valmisteluun liittyen. Uusittava sivusto avautuu ensi viikolla. Portaalin etusivulle saadaan linkit kaikkien niiden organisaatioiden sivuille, joiden palveluita siirtyy Etelä-Karjalan rakenteilla olevaan maakuntaan.

eKarjala-portaalin etusivulta löytyy myös linkki, joka johtaa Etelä-Karjalan maakuntauudistuksen valmistelun sivuille. Myös nämä maakuntauudistuksen valmistelun sivut uusitaan. Aiemmat maakuntauudistus (Itsehallintoalue)-sivut säilyvät arkistossa.
Arkistoitu sisältö löytyy uusien sivujen kautta.

Loppuvuoden aikana aloitetaan varsinainen uuden  maakunnan sivujen suunnittelu kunhan kaikki valtakunnalliset linjaukset saadaan varmistettua.

 

ICT-palvelukeskus Vimana Oy:n palvelutarjonnan suunnittelu käynnistyy

ICT-palvelukeskus..

Vimana Oy:n palvelutarjonnan mahdollistava suunnittelu on käynnistymässä. ICT-palvelukeskuksen tarkoituksena on tuottaa ja tarjota maakunnille asiantuntija- ja kehityspalveluita sekä hankkia markkinoilta ja yhteistyökumppaneiltaan tarvittavia ohjelmistoja ja muita ratkaisuja.

Suunnittelua ja yhteistyötä maakuntien kanssa tarvitaan, jotta voidaan luoda yhteinen ymmärrys palveluiden ja tietojärjestelmien tavoitetilasta sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä. Yhteistyötä tarvitaan myös Vimana Oy:n ja maakuntien välisen työnjaon tarkentamiseksi sekä ICT-muutosten rahoitustarpeiden ja kansallisen muutostuen suunnittelun tueksi.

Lue lisää

ETELÄ-KARJALAN MAAKUNTA

Muutosjohtaja Aija Tuimala
+358 40 869 6494
aija.tuimala@ekarjala.fi
http://www.ekarjala.fi/liitto/aija-tuimala/ 

Lisätietoja Etelä-Karjalan maakuntauudistuksesta:
http://www.ekarjala.fi/itsehallinto/
http://www.ekarjala.fi/itsehallinto/yhteystiedot/

Mikäi et jatkossa halua saada uutiskirjettä, voit peruuttaa tilauksen täältä