Etelä-Karjalan Aasia-yhteistyössä otettiin merkittäviä askeleita

Etelä-Karjalan Aasia-yhteistyössä otettiin merkittäviä askeleita

Etelä-Karjalan liiton, Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston LUT:n ja ammattikorkeakoulu LAB:n delegaation vierailu Kiinassa 5.-8.12.2019 toi merkittävää edistystä tulevan Aasia-osaamiskeskittymän visiolle.

Suomalaisdelegaatio tutustumassa HEBUT:n green campus -malliin.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen, Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston LUT:n rehtori Juha-Matti Saksa ja ammattikorkeakoulu LAB:n rehtori Turo Kilpeläinen delegaatioineen vierailivat Kiinan Hebei-maakunnassa Hebein teknillisen yliopiston (HEBUT) kampuksilla Tianjinissa ja Langfangissa 5.-8.12.2019.

Vierailu oli osa maakunnan Aasia-hankkeen ja LUT-konsernin Kiina-strategian toimenpiteitä, jotka vahvistavat alueen koulutus- ja tutkimusyhteistyötä Kiinan kanssa. Taustalla on visio Aasia-osaamiskeskittymän kehittämisestä, jossa Etelä-Karjala profiloituu Suomen Aasia-yhteistyön edelläkävijämaakunnaksi ja yhdeksi kiinnostavimmista TKI-ympäristöistä aasialaisille yrityksille. Tavoitteena on rakentaa Etelä-Karjalan maakuntaan Aasia-osaamiskeskittymä, joka mahdollistaa laajenevan ja monipuolistuvan yhteistyön Aasian kumppaneiden kanssa.

Yhtenä tavoitteena on, että korkeakoulujen käynnistämä innovatiivinen yhteistyömalli valikoitujen yhteistyökorkeakoulujen kanssa Kiinassa luo Etelä-Karjalaan Kiina-osaamiskeskittymän ja tuo alueelle ison määrän osaajia. Osaava työvoimajoukko parantaa alueen valmiuksia kansainvälistyvien osaamisperusteisten kasvuyritysten syntymiseen. Osaamiskeskittymä tukee myös alueen yritysten kansainvälistymistä lisäämällä tietotaitoa ja viennin osaamista. Yhteistyömallia hyödyntäen syntyy uusia kokeilualustoja, joissa mahdollistetaan Suomen ja Kiinan tutkimusosaamisen hyödyntäminen.

Yhteistyösopimuksen allekirjoittamistilaisuus 7.12.2019 Tianjinissa.

Tähän tavoitteeseen saatiin merkittävät askeleet maakuntajohtaja Matti Viialaisen todistaessa LUT:n ja HEBUT:n yhteistyösopimuksen allekirjoittamista 7.12.2019. Yliopisto tiedottaa yhteistyön sisällöstä Kiinan opetusministeriön vahvistuksen jälkeen.

Etelä-Karjalan liiton Aasia-asiantuntija Ding Ma siirtyy 1.1.2020 liiton Aasia-asioiden yhteyspäälliköksi, jonka yhtenä keskeisenä tehtävänä tulee olemaan Etelä-Karjalan Aasia-osaamiskeskittymän kehittäminen yhdessä keskeisten sidosryhmien kanssa.