Saimaa-ilmiö sai sytyttäjiksi nimekkäät keulakuvat

Saimaa-ilmiö sai sytyttäjiksi nimekkäät keulakuvat

(SAIMAA-ILMIÖ TIEDOTE 20.12.2019)

Itä-Suomen yhteinen Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke Saimaa-ilmiö on saanut keulakuvikseen kolme tuttua ja valovoimaista itäsuomalaista kulttuuripersoonaa. Jani Halme, Saimi Hoyer ja Sari Kaasinen aloittavat osa-aikaisen työn tammikuun alussa.

Parikkalan ja Helsingin Punavuoren välillä sukkuloiva Jani Halme on toimittaja, mediapersoona ja propellipää, joka voitti vuonna 2017 Suuren journalistipalkinnon vuoden parhaasta journalistisesta teosta. Palkinto tuli Halmeen tekemästä Kotimaan katsaus -videosarjasta, jossa hän lukee ääneen paikallislehtien kaikkein pienimpiä uutisia. Hän on toiminut myös Uutisvuoto-ohjelman kapteenina.

Saimi Hoyer on Hotelli Punkaharjun yrittäjä, joka on kohottanut vahvalla karismallaan ja päättäväisyydellään itäsuomalaisten ylpeyttä ainutlaatuisesta elinympäristöstään. Hänen tarinansa itäsuomalaisen luonnon kauneudesta ja erityisesti sienestyksestä on tavoittanut laajan yleisön sekä Suomessa että ulkomailla. Saimaalle saapuva italialaisten matkailijavirta on pitkälti Saimin ansiota.

Rääkkylässä asuva Sari Kaasinen on suomalainen laulaja-lauluntekijä, kanteleensoittaja ja kansanmusiikkialan vaikuttaja. Parhaiten hänet muistetaan maailmallakin menestyneen Värttinä-yhtyeen perustajajäsenenä. Sari on toiminut Saimaa-ilmiö -hanketiimin vetäjänä jo kuluvan syksyn ajan.

Sytyttäjiksi nimetty kolmikko lähtee tammikuussa rengasmatkalle Itä-Suomeen. Joensuussa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa ja Mikkelissä järjestettävät yleisötilaisuudet ovat kaikille avoimia. Helmikuussa he käyvät viemässä Saimaa-ilmiötä myös Helsinkiin.

21.1. Joensuu, Joensuun taidemuseo
21.1. Kuopio, Kuopion kaupunginteatteri
23.1. Lappeenranta, kulttuuritila Nuijamies
13.2. Helsinki, Satakuntatalo
18.2. Savonlinna, linja-autoasema
18.2. Mikkeli, Teatteriravintola ILO

Tammi-helmikuun työpajat ja tapahtumat löydät tapahtumakalenteristamme: https://www.saimaailmio2026.fi/nyt

Mikä on Saimaa-ilmiö?
Saimaata ympäröivät maakunnat ja niiden keskuskaupungit – Joensuu, Kuopio, Lappeenranta, Mikkeli – ovat hakemassa Savonlinnalle Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta vuodeksi 2026. Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma tulee levittäytymään koko Itä-Suomeen.

Jani Halmeen kuva: Itä-Savo/Timo Seppäläinen)

Lisätietoa:www.saimaailmio2026.fi

Saimaa-ilmiön Sytyttäjät:
Sari Kaasinen, p. +358 50 5640930

Saimi Hoyer, saiminkeikat@gmail.com
p. +358 40 7680674

Jani Halme, jani.halme@outlook.com
p. +358 50 3373414

Anu-Anette Varho, koordinaattori
Kulttuurista elinvoimaa Järvi-Suomeen – Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026