Venäjän suurlähettiläs tutustui Saimaan norppalaskentaan

Venäjän suurlähettiläs tutustui Saimaan norppalaskentaan

(Tiedote 2.4.2019)

Venäjän Suomen suurlähettiläs Pavel Kuznetsov tutustui maanantaina 1.4.2019 Saimaan Pihlajavedellä käynnistyneeseen vuotuiseen norppalaskentaan. Suurlähettilään vierailun Saimaalle järjestivät Metsähallitus ja Etelä-Karjalan liitto.

Kulunut runsasluminen talvi todettiin norppien pesinnän kannalta hyväksi. Laskentapäivän aikana havaittiin viisi pesää, joista yhdessä oli varmoja merkkejä kuutista.

Norpan pesällä maakuntajohtaja Matti Viialainen (vas.), suojelubiologi Jouni Koskela, norppalaskija Heikki Hannikainen ja suurlähettiläs Pavel Kuznetsov.

Metsähallituksen puolesta asiantuntijoina toimivat ylitarkastaja Tero Sipilä ja suojelubiologi Jouni Koskela, jotka kertoivat norppakannan kehityksestä, suojeluponnisteluista ja niillä saavutetuista tuloksista sekä kehitysnäkymistä.

Suomen ja Venäjän norppatutkijat ovat tehneet yhteistyötä jo 1990-luvulta alkaen. Saimaan- ja laatokannorpilla on paljon yhteistä, mutta myös eroavaisuuksia. Alkujaan samaa kantaa olevat norpat ovat vuosituhansien kuluessa eriytyneet. Saimaannorppa on Laatokan ”serkkuaan” selkeästi isompi painaen keskimäärin n. 60 kg, kun laatokannorppien keskipaino on 40 kg. Laatokannorpat ovat myös väritykseltään tummempia ja ne viihtyvät isoissa laumoissa toisin kuin yksittäin tai pienissä ryhmissä liikkuvat saimaannorpat. Saimaannorppien määrä on tällä hetkellä n. 400. Laatokalla kanta on selkeästi isompi, arviolta ainakin 7000 yksilöä.

Tilaisuuden toisena isäntänä toimi Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen. Hän kertoi Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC -ohjelman rahoittamana juuri käynnistyneestä Itä-Suomen yliopiston CoExist-projektista. Hankkeessa etsitään keinoja edesauttaa norppien ja ihmisen välistä rinnakkaiseloa Saimaalla ja Laatokalla.

Suurlähettiläs Kuznetsov totesi, että osallistuminen norppalaskentaan keväisellä Saimaalla oli upea ja unohtumaton kokemus. Suomen ja Venäjän tutkijoiden välillä tehdään toimivaa ja tärkeää yhteistyötä Saimaan ja Laatokan luontoympäristön ja eliöstön turvaamiseksi.

Ensimmäinen havaittu pesä oli todennäköisesti urosnorpan lepopesä. Kuvassa suurlähettiläs Pavel Kuznetsov (oik.), suojelubiologi Jouni Koskela, luontopalvelujohtaja Timo Tanninen ja lapioimassa maakuntajohtaja Matti Viialainen.

Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Timo Tanninen painotti, että Saimaa ja Laatokka muodostavat maailmanlaajuistestikin ainutlaatuisen järvi- ja luontoalueen, mm. alueille perustettujen kansallispuistojen välistä yhteistyötä voisi tulevaisuudessa pyrkiä tiivistämään.

Vierailutukikohtana toimi yrittäjäpariskunta Markku ja Ritva Lehtosaaren ylläpitämä Norppamajat. Paikallisoppaana toimi norppalaskija Heikki Hannikainen.

Kuvassa sivun ylälaidassa norppalaskijat ovat tauolla. Kuvassa suojelubiologi Jouni Koskela (oik.), suurlähettiläs Pavel Kuznetsov, luontopalvelujohtaja Timo Tanninen ja maakuntajohtaja Matti Viialainen.

Lisätietoa: Yhteyspäällikkö Veli-Matti Kesälahti
p.0400-012989, veli-matti.kesalahti@ekarjala.fi