Valikko Sulje

Etelä-Karjala esitteli vähähiilistä kiinteistöjen hallintaa kansainväliselle konsortiolle

Aurinkopaneeleja LUT-yliopiston katolla

Etelä-Karjalan liiton tiedote, 18.6.2020

Etelä-Karjalan liitto ja LUT-yliopisto tarjosivat juhannusviikolla 17.6.2020 kansainväliselle hankekonsortiolle virtuaalisen vierailun ja tutustumisen maakunnan parhaisiin käytäntöihin älykkään ja vähähiilisen kiinteistöjen hallinnan saralla. Kuulolla olivat Italian, Espanjan, Romanian ja Puolan hankekumppanit alueellisine sidosryhmineen. Yhdessä paikallisten sidosryhmien edustajien kanssa osallistujia oli noin 60 henkeä. Osallistujat edustivat yrityksiä, korkeakouluja, julkishallintoa sekä yhdistyksiä ja järjestöjä.

Esitykset:

1.8.2019 käynnistynyt Interreg Europe -hanke S3UNICA tavoittelee älykkään ja vähähiilisen kiinteistöjen hallinnan edistämistä sekä siihen liittyvien kannustimien kartoittamista. Hankkeen kansainvälisessä yhdeksän partnerin konsortiossa ovat Suomesta mukana teknisestä näkökulmasta LUT-yliopisto sekä rakennerahastohallinnon ja maakunnallisten strategioiden puolesta Etelä-Karjalan liitto. Hankkeen ydintoimintaa ovat vierailut eri hankeosapuolten alueille kokemusten ja oppien jakamiseksi.

Kolme vuotta kestävässä hankkeessa toukokuulle 2020 suunniteltu vierailu Etelä-Karjalaan peruuntui koronakevään takia. Alueella ei kuitenkaan jääty tuleen makaamaan, vaan toteutettiin tapaaminen virtuaalisesti kesäkuussa.

Tilaisuuden avasi aluekehitysjohtaja Satu Sikanen, joka kertoi alueesta sekä sen kehitystavoitteista. Etelä-Karjalan parhaina käytäntöinä esiteltiin LUT Green Campusta ja hankkeessa toteutettuja SRI-energiatehokkuuskartoituksia, ympäristö- ja energia-alan Greenreality Network -toimijaverkostoa, Lappeenrannan kaupungin virtuaalivoima -hanketta, Imatran kaupungin hiilineutraalisuusharppausta Imatran lämmön biovoimalan myötä sekä rakennuksista talteen otettavan hiilidioksidin liiketoimintaa, jota kehittää Soletair Power -startupyritys.

Etelä-Karjalan toiminta ja käytännöt kestävät hyvin kansainvälisen vertailun. S3UNICA-hankeidean lähtökohtana on ollut energiatehokkuuden ja -ratkaisujen kehittäminen yliopistokampuksilla sekä tämän osaamisen ja toimintamallien monistaminen alueille. ”Puhdas energia ja ympäristö” sekä ”Älykkäät palvelut” ovat Etelä-Karjalan maakunnallisia innovaatiopainotuksia.

Etelä-Karjala on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraalin maakunnan asemaa vuoteen 2030 mennessä. Ilmastotoimia on tehtävä alueella erityisesti päästökaupan ulkopuolisiin aiheisiin, kuten rakennettuun ympäristöön ja liikennejärjestelmiin liittyen. Näihin ratkaisuihin halutaan hyödyntää myös LUT-yliopiston korkeaa osaamista sekä julkisten organisaatioiden, kuten kuntien, hankintoja alustana.

Lisätietoja:
Laura Peuhkuri, aluekehityspäällikkö / S3UNICA-hankkeen projektipäällikkö, Etelä-Karjalan liitto, laura.peuhkuri@ekarjala.fi, 040 631 5970

Kuva ylhäällä: Teemu Leinonen, LUT