Valikko Sulje

Etelä-Karjalan digituen tarjoajat kokoontuivat ensimmäistä kertaa – tukitarjonta kootaan yhteen tämän vuoden aikana

Etelä-Karjalan liiton tiedote, 11.2.2020

Etelä-Karjalan liitto, Eksote ja Imatran kaupunki järjestivät 10.2. ensimmäisen yhteistapaamisen organisaatioille ja henkilöille, jotka tarjoavat digitukea maakunnan alueella. Tilaisuudessa digituen antajat esittelivät palvelujaan, ja tarjonnan tämänhetkisestä tilanteesta saatiin ensimmäinen tilannekuva.

Digituen tarjoajien viesti oli selvä: Tuen tarve on suuri, ja on erittäin hyödyllistä tehdä maakunnallista yhteistyötä sen tarjoamisessa. Muun muassa Eksote, kirjastot, kansalaisopistot, Kela, pankit sekä asukasyhdistykset ovat jo viritelleet yhteistoimintaa, mutta laajempi maakunnallinen koordinointi otettiin ilolla vastaan.

Tapaaminen oli osa Etelä-Karjalan liiton hallinnoimaa Digituki @ ekarjala -hanketta, jossa kartoitetaan maakunnan digituen tarve ja tarjonta. Digituen antajat kootaan verkostoksi, jonka toiminta jatkuu myös hankkeen jälkeen. Yhteensä 14 maakunnassa on parhaillaan käynnissä vastaava digitukihanke, ja Digi- ja väestötietovirasto tukee toimintaa valtakunnallisesti.

– Digituki ei ole vain ikääntyvien tarve, vaan siitä on hyötyä kaikille ikäryhmille. Nuoret ns. diginatiivit tarvitsevat usein apua esimerkiksi virallisten lomakkeiden täyttämisessä, iäkkäämmillä on ongelmia laitteiden käytössä ja hankinnassa, kun taas työikäiset voivat kaivata neuvoja asioissa, joihin heillä ei ole omassa työssään ollut kosketusta. Aiheeseen liittyy usein myös häpeää ja pelkoa, mikä estää ihmisiä hakeutumaan koulutuksiin, huomauttaa hankkeen projektikoordinaattori Tarja Viitikko Eksotesta.

Digituen tarjoajat totesivat tilaisuuden päätteeksi, että jo ensimmäinen tapaaminen oli hyvä ja opettavainen, kun oma tietoisuus maakunnan kokonaistarjonnasta lisääntyi. Osallistujat toivoivat, että hankkeen myötä mahdollisimman moni digituen tarvitsija löytää tietoa tukimahdollisuuksista. Tilaisuudessa syntyi jo ideoita siitä, miten erityyppistä digiopastusta voisi koota samaan aikaan samaan paikkaan, jolloin avun tarvitsija saisi yhdellä kertaa useampia ongelmia ratkaistua.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Päivi Ilves, Etelä-Karjalan liitto, paivi.ilves@ekarjala.fi, 040 558 6011
Projektikoordinaattori Tarja Viitikko, Eksote, tarja.viitikko@eksote.fi, 040 139 0270

 

Kuva ylhäällä: Mika Hautaniemi Etelä-Karjalan liitosta esitteli maakunnan uutta tapahtumakalenteria, joka toimii myös digitukikoulutusten ilmoituspaikkana.