Valikko Sulje

Miltä kuulostaa tunnin ja vartin junamatka Lappeenrannasta Helsinkiin?

(15.11.2018, Liikenteessä-blogi, aluesuunnittelujohtaja Marjo Wallenius)

Mikä olisi mennessä kokoukseen Helsinkiin tai Helsinki Vantaan lentokentän lennoille lomailemaan tai työmatkalle maailmalle huomattavasti alle nykyisten matka-aikojen? Lappeenrannasta matka Helsinki–Vantaan lentokentälle olisi tunnin ja vartin matka, Imatralta alle kahden tunnin ja kauempaakin Itä-Suomesta matkat lyhenevät noin kolmeen ja puoleen tuntiin. Helsingin keskustaan aikaa kuluisi noin vartin enemmän kuin kentälle meno.

Itä-Suomen maakuntaliitot ja Kouvolan kaupunki haluavat uuden nopean raideyhteyden Kouvolasta Porvoon kautta Helsinkiin ja Helsinki–Vantaan lentoasemalle. Uusi junarata yhdessä Helsinkiin suunnitellun Lentoradan kanssa mahdollistaisi junamatkan Lappeenrannasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle tunnissa ja vartissa ja Imatralta vähän alle kahdessa tunnissa.

 

Etelä-Karjalan liitto on tehnyt kovasti työtä tämän asian eteen, tavannut liikenneministeri Berneriä ja lausunut Uudenmaan ja Kymenlaakson kaavaluonnoksiin ratayhteyden merkitsemisen puolesta. Liikenne- ja viestintäministeriö on aloittanutkin Lentoasema–Porvoo–Kouvola -radan osalta selvitystyön, joka valmistuu lähiaikoina. LVM laatii selvityksen yhteistyössä ratavaihtoehtojen vaikutusalueen maakuntaliittojen kanssa. Uutta nopeaa ratayhteyttä esittävät Kouvolan lisäksi Etelä- ja Pohjois-Karjalan, Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Kainuun maakuntien liitot.

Rata olisi hyvä toteutua tulevan vuosikymmenen aikana. Alueen maakuntakaavoilla on tärkeä merkitys radan jatkosuunnittelua silmälläpitäen ja yhteys tulee saada sekä Uudenmaan että Kymenlaakson maakuntakaavoihin.

Uusi ratalinjaus tukee raideliikenteen kehittymistä myös Uudellamaalla. Esimerkiksi Porvoon ja Helsingin välillä ei ole junarataa, mutta linja-autot ajavat väliä tiheästi. Suomella on tiukat ympäristötavoitteet ja liikenteen siirtäminen kumipyöriltä kiskoille tukee tätä.

Etelä-Karjalan kannalta uusi ratayhteys edistäisi aluekehitystämme, loisi uusia työpaikkoja sekä toisi uusia asukkaita. Se myös mahdollistaisi uudenlaisten matkaketjujen ja matkakohteiden syntymistä. Lisäksi pääkaupunkiseutu tulisi kotvan verran lähemmäksi meitä ja asuminen täällä on huomattavasti edullisempaa sekä mukavan leppoisaa. Nyt kaikki kannustamaan uuden nopean Itäradan toteuttamista!!