Valikko Sulje

Ministeri Hanna Kosonen testasi Saimaan saaristoreitin

Ministeri Hanna Kososen pyöräilyseurue.

Liikunnasta ja urheilusta vastaava ministeri iloitsee pyöräilybuumista

Opetus- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kävi 9.7. testaamassa suosituksi nousseen Saimaan saaristoreitin Etelä-Karjalassa. Etelä-Karjalan liitto oli kutsunut pyöräilymatkalle ministeri Kososen avustajineen. Yhdentoista hengen pyöräilyjoukossa Lappeenrannasta Taipalsaarelle, ja edelleen Saimaan kautta Ruokolahdelle, polkivat mukana mm. seudun kuntajohtajat. Pyöräilyä emännöi Kososen hiihtäjäuralta tuttu kilpasisko, Etelä-Karjalan liiton aluekehitysjohtaja Satu Sikanen.

Kosonen on Marinin hallituksessa urheilusta ja liikunnasta vastaava ministeri. 60 kilometrin mittainen päivän kestänyt pyöräretki oli entiselle aktiiviurheilijalle mieluisa työtehtävä. Saimaan saaristoreitin testaus kulki lainapyörällä, mutta Kosonen kertoi juuri hankkineensa uuden pyörän kotimaan retkeilyä varten.

– Olen todella hyvilläni siitä, että ulkoliikunnan arvostus on noussut Suomessa. On tutkitusti todettu, että pyörätiet ovat kustannustehokkaimpia liikuntapaikkainvestointeja. Niitä voivat käyttää kaiken ikäiset ihmiset, lapset, työikäiset ja vanhukset. Hallituksen KäPy (kävely ja pyöräily) -ohjelmalla on rahoitettu pyöräteiden ja-reittien rakentamista. Se on samalla ilmastoteko, mutta samalla myös sijoitusta hyvinvointiin ja liikuntaan, Kosonen kertoi.

Pyöräilyreitti kulki Lappeenrannan satamasta Taipalsaarelle Röytyn talon pihattoon, missä ministerin seurue nautti välipalan. Matka jatkui kohti Sarviniemen lounastaukoa. Sarviniemestä pyöräilijät jatkoivat yhteysalus Roope-Saimaalla Kyläniemeen ja edelleen Utulaan.

Ministerin pyöräilyseurue istuu yhteysalus Roope-Saimaassa.

Sarviniemessä ministerille kerrottiin Saimaan alueen matkailuyhteistyöstä, Etelä-Karjalan virkistysalueen kohteiden kehittämisestä ja Saimaan alueen pyöräilymatkailun yhteistyösuunnitelmista.

Yli kunta- ja maakuntarajojen menevä yhteistyö liikuntamatkailun kehittämiseksi oli Savonlinnasta kotoisin olevan Kososen mieleen. Saimaan matkailun kehittäminen tarvitsee yhteistyötä. Siitä Saimaan saaristoreitin toteutuminen on erinomainen näyttö.

Lisätietoja:

Esite Etelä-Karjalan polkupyöräilyn teemareiteistä.

Linkit Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön sivuille retkeilyreitteihin.

Lisätietoa löytää eteläisen Saimaan pyöräilyreiteistä löytää myös täältä Ketjureaktio -hankkeen toteuttamalta sivulta Outdoor Active -sivustolta. Etelä-Karjalaan sijoittuvan pyörämatkailukampanjan sivusto kokoaa alueen yleisinfon lisäksi yhteen suosituimpia reittejä. Kampanjasivusto on käännetty useammalle kielelle.
Sivu Saimaan saaristoreitistä:  https://www.outdooractive.com/fi/route/pyoeraeily/etelae-karjala/saimaan-saaristoreitti/28315365/

Kysely teemareittien kehittämisestä

Etelä-Karjalan Polkupyöräilyn teemareitti -hanke on tuonut maakuntaan uudenlaista toimintaa, jolla voidaan palvella paremmin pyöräilyharrastajia ja pyöräilystä kiinnostuneita matkailijoita. Maakunnan alueella on nyt 15 uutta eripituista ja eritasoista polkupyöräilyn teemareittiä.

Jatkohankkeena Etelä-Karjalan liitto ja Etelä-Savon maakuntaliitto kehittävät Etelä-Saimaalle helposti saavutettavia, turvallisia ja vähähiilisiä pyörä-, luonto- ja vesistömatkailun liikenneketjuja. Kyselyn avulla kartoitetaan eri tekijöiden vaikutusta niiden käyttöön.

Hankkeeseen liittyen menossa on kysely Etelä-Saimaan pyörä-, luonto- ja vesistömatkailusta. Kyselyyn voi osallistua tämän linkin kautta.