Valikko Sulje

Pääministeri Antti Rinteen hallitus suhtautuu myönteisesti Parikkalan rajanylityspaikan avaamiseen

Tiedote 12.8.2019

Pääministeri Antti Rinne on kertonut hallituksensa ajavan Parikkalan rajanylityspaikan avaamista kansainväliselle liikenteelle. Pääministeri kertoi hallituksen kannasta viikko sitten Itä-Suomeen suuntautuneella maakuntamatkallaan. Rinne vieraili Savonlinnassa lauantaina 3.8. sekä Kiteellä ja Joensuussa 6.8. tiistaina. Rinteen kannanotosta uutisoivat sanomalehdet Itä-Savo (6.8.2019) sekä Karjalainen (7.8.2019).

Parikkalan rajanylityspaikka on osa Savonlinnan esittämää kompensaatiopakettia Leike: Itä-Savo 6.8.

Parikkalan rajanylityspaikan avaaminen sisältyy Savonlinnan kaupungin laatimaan tukipakettiehdotukseen, joka luovutettiin pääministerille lauantaina. Etelä-Karjalan liitto, Etelä-Savon maakuntaliitto, alueen kaupungit ja kunnat, metsäteollisuus ja matkailuyrittäjät ovat jo pitkään ajaneet Parikkala Syväoron avaamista. Savonlinnan on nyt sisällyttänyt asian laajaan tukipakettikokonaisuuteen, jonka toimilla halutaan kompensoida Savonlinnan opettajakoulutuksen menetystä.

Pääministeri Rinne vakuutti yleisötilaisuudessa Savonlinnassa, että seudulle voidaan odottaa merkittävää tukipakettia korjaamaan viime vuosina tehtyjen päätösten seurauksia. Kompensaatiokokonaisuutta käsitellään syyskuun budjettiriihessä, Rinne oli kertonut. Hänen mukaansa Parikkalan rajanylityspaikka on silloin esillä.

Rinne palasi asiaan myös Joensuussa tiistaina. Karjalaisen mukaan Rinne kertoi hallituksensa näyttävän vihreätä valoa Parikkalan rajan avaamiselle. ”Asia on Savonlinnan näkövinkkelistä erittäin tärkeä”, pääministeri totesi.

Myös eduskunnassa on aiempaa enemmän suopeutta asiaa kohtaan. Kaikki Kaakkois-Suomesta tulevat kansanedustajat ovat kertoneet kannattavansa Parikkalan rajanylityspaikan avaamista kansainväliselle liikenteelle.

Etelä-Karjalan liitto on ajanut Syväoron rajanylityspaikan kansainvälistämistä vuosia. Asia oli esillä myös heinäkuun puolivälissä, kun maakuntajohtaja Matti Viialainen tapasi sisäministeri Maria Ohisalon. 

Parikkalan rajanylityspaikan avaamisen aluetaloudellisia vaikutuksia on selvitetty kahteen kertaan.  Ylityspaikan avaaminen kansainväliselle liikenteelle toisi merkittävän aluetaloudellisen hyödyn koko Itä-Suomelle, erityisesti Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan alueille. Viimeksi asia selvitettiin 2018 Sitowise Oy:n laatimassa Parikkalan rajanylityspaikan vaikutusselvityksestä. 

Tällä hetkellä Parikkalan Syväoron rajanylityspaikkaa käyttävät pääasiassa metsäteollisuuden raaka-aineita tuovat kuorma-autot. Väliaikaisella luvalla toimivan ylityspaikan käyttö on kasvanut vuodesta 2013 lähtien jatkuvasti.


Avaa kuvaaja koko näytön tilassa