Etelä-Karjalan liittoSaimaa-ilmiön hakukirja ”Art of Living – Elämisen taito” saapui Etelä-Karjalaan

Saimaa-ilmiön hakukirja ”Art of Living – Elämisen taito” saapui Etelä-Karjalaan

Torikojun edessä seisovat Satu Sikanen, Sari Kaasinen ja Kimmo Jarva peukut pystyssä.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 haku huipentuu kuluvalla viikolla, kun Saimaa-ilmiön hakukirjakiertue matkaa läpi Itä-Suomen kohti opetus- ja kulttuuriministeriötä. Ministeriöstä Savonlinnan ja Itä-Suomen maakuntien yhteinen hakukirja toimitetaan eurooppalaiselle asiantuntijaraadille yhtä matkaa kilpakumppanien hakukirjojen kanssa. Hakukirja julkistetaan 23.4.2021 Saimaa-ilmiö2026:n verkkosivuilla: https://www.saimaailmio2026.fi/

Saimaa-ilmiö2026 on Savonlinnan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan sekä sen keskuskaupunkien Mikkelin, Kuopion, Lappeenrannan ja Joensuun hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Kaikki alueen kunnat ovat mukana maakuntaliittojen kautta, ja sen lisäksi 27 kuntaa on lähtenyt mukaan erillisrahoituksellaan.

Keskiviikkona 21.4. 2021 Saimaa-ilmiön hakukirjaturnee saapui Etelä-Karjalaan. The Art of Living -nimellä kulkeva kirja luovutettiin itäisellä ilolla maakuntajohtaja Satu Sikaselle sekä Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvalle. Hakukirjan luovuttivat hankejohtaja Sari Kaasinen, Etelä-Karjalan aluekoordinaattori Mona Taipale ja viestintäpäällikkö Jonna Ekroos. Aiemmin viikolla hakukirja on luovutettu Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntien keskuskaupungeissa. Kiertueella halutaan painottaa itäsuomalaisen hankkeen yhdessä tekemisen henkeä ja Saimaa-ilmiön elämisen taitoa.

.Satu Sikanen kirjoittaa laatikon kylkeen tussilla tervehdystä.

.Sari Kaasinen kirjalaatikko sylissään.

.

Satasivuinen hakukirja sisältää Savonlinna kulttuuripääkaupungiksi 2026 -hankkeen sisällön. Hakemuksen keskeisenä asiana on laaja, Savonlinnasta maakuntiin leviävä taide- ja kulttuuriohjelma, joka on monipuolinen kokonaisuus korkeakulttuurista kaiken kansan kulttuuriin. Ohjelman kantavat teemat ovat Veden voimalla, Yhdistävillä silloilla ja Itäisellä ilolla. Saimaa-ilmiö2026 on myös osallistumista ja osallisuutta, sillä siihen liittyy mm. laaja vapaaehtoisohjelma sekä koko Itä-Suomen alueelle leviäviä tempauksia.

Saimaa-ilmiön kilpailijoita kulttuuripääkaupungiksi ovat Skandinavian pääkaupungiksi julistautunut Oulu ja teattereistaan tunnettu Tampere. Saimaa-ilmiöllä ja sen keskuksella Savonlinnalla on kuitenkin tukenaan koko Itä-Suomi, sen neljä maakuntaa ja keskuskaupungit; Etelä-Karjalassa mukaan Saimaa-ilmiöön ovat lähteneet maakunnan kaikki kunnat.

Saimaa-ilmiö2026:n haun slogan on The Art of Living.

Itä-Suomen eri puolille suuntautuneen turneen ohella superviikolla julkaistiin myös hankkeen tunnuslause, ”The Art of Living” – elämisen taito, sekä Saimaa-ilmiö kulttuuripääkaupunki hankkeesta kertova näyttelijä Jussi Vatasen tähdittämä video.

Videon voi katsoa täältä:  https://www.youtube.com/watch?v=2vhoukJ16IU

Saimaa-ilmiön haun teemat kiteytyvät motossa The Art of Living eli elämisen taito, joka kumpuaa perinteistämme, tavoistamme ja ainutlaatuisesta luontosuhteestamme. Se on taiteen ja kulttuurin kohtaamisia arjen teoissa ja muistuttaa kohtuullisuuden periaatteista. Meidän jokapäiväinen taitomme elää luonnon kanssa sopusoinnussa pilkahtelee eri ohjelmasisällöissä sekä osallistaa tavallisia ihmisiä taiteen ja kulttuurin kokijoiksi. Sen kautta pienikin oma ohjelmasisältö pääsee osaksi Saimaa-ilmiö2026:tta.

Kilpailu jatkuu raadin vierailulla toukokuun lopulla, ja päätös Suomen vuoden 2026 kulttuuripääkaupungista julkistetaan 2.6.2021.