EN RU

Laajakaistahankkeet

Valoa valokuidun päässä

Valtakunnallisen laajakaistahankkeen tavoitteena oli, että vuoden 2015 loppuun mennessä yli 99 % väestöstä, vakinaiset asunnot sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden vakinaiset toimipaikat ovat enintään kahden kilometrin etäisyydellä nopeudella 100 Mbit/s toimivan yhteyden mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta.

Etelä-Karjalassa toteutettiin maaseutualueille laajakaistavalmius 2004- 2006 sijoittamalla 96 keskitintä puhelinkeskuksiin, ja saavutettiin silloinen ajanmukainen tietoliikenneyhteys 256 Kb- 20 Mb.

Laajakaista 2015 -hankkeen tavoittelema valokuituinfra tarjoaa mahdollisuuden ”rajattoman nopeaan” tiedonsiirtoon, sen avulla voidaan tarjota vähintään 100 Mbit:n yhteydet niiden tarvitsijoille.

Myös Etelä-Karjalassa valokuituverkon alustava  Etelä-Karjalan valokuituverkkosuunnitelma  tehtiin vuonna 2009.  Laajakaistakartta_pdf-tiedosto 2,7Mt

Kesällä 2012  tehdyssä yksityiskohtaisemmassa Etelä-Karjalaan valokuituverkkosuunnitelmassa on  verkkoalueittain kartat ja  kustannuslaskelmat.  Kesän 2012 suunnitelmien mukaisesti järjestettiin hankehaku loppuvuodesta 2012, johon ei saatu yhtään tarjousta. Tämän myötä selvisi, että valokuituverkon saaminen alueelle edellytti alueen aktiivisuutta.  Etelä-Karjalasta löytyikin paikallista aktiivisuutta,  Paimensaaren (Savitaipale)  ja Kyläniemen (Taipalsaari) alueet hakivat ja saivat maaseutuohjelmasta rahoitusta valokuituverkon rakentamiseen. Paimensaaren valokuituverkko valmistui tammikuussa 2014 ja Kyläniemi kesällä 2014.

Valokuituverkkojen rakentaminen on jatkunut Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien alueella vuodesta 2015 lähtien maaseutuohjelman rahoituksella, jonka avulla on merkittävä osa kunnasta valokuituverkon piirissä.

Lisätietoa laajakaistasuunnittelun ja toteutuksesta vaiheista saa
maaseutasiamies Jari Lantalta Etelä-Karjalan liitosta, 
040-5240 540, jari.lantta@ekarjala.fi

Viestintäviraston Laajakaista kaikille -hankesivut.

Haja-asutusalueiden laajakaistarakentamisen tuen haku 2017

Etelä-Karjalan liitto julisti haettavaksi laajakaistarakentamisen tuen Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren alueille.

Etelä-Karjalan liitolle osoitetut hakemukset oli toimitettava viimeistään 27.10.2017 klo 12.00 sähköisenä osoitteella Hanke-ehdotus  täydellisenä kaikkine liitteineen oli toimitettava 27.10.2017 klo 12.00 mennessä sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo(at)ekarjala.fi ja jari.lantta(at)ekarjala.fi
____

Saimaan Kuitu Oy valittiin hankkeiden toteuttajaksi.

Määräaikaan mennessä saapui yksi hakemus Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien hankealueille hakijana Saimaan Kuitu Oy. Hakemus ja sen liitteet olivat hanke-ehdotuspyynnön mukaiset.

Maakuntajohtaja päätti 31.10.2017, että Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien hankealueille toteuttaja on laajakaistatukilain 1186/2009 6§ mukaisella valintamenettelyllä Saimaan Kuitu Oy.

Etelä-Karjalan hakuasiakirjat