EN RU

Liikenne

Päivitetty 12.9.2019


Avaa kuvaaja koko näytön tilassa

Ensimmäisellä sivulla henkilöylitykset Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan rajanylityspaikoilla ja toisella sivulla raskaan liikenteen ylitykset Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla.

Rajaliikenne

Etelä-Karjala on edelleen Suomen tärkein portti Venäjälle ja päinvastoin, mikä näkyy selkeästi myös maakunnan liikenteessä. Maakunnassa on kolme kansainvälistä Suomen ja Venäjän välistä rajanylityspaikkaa. Maantieliikenteen rajanylityspaikkoja ovat Imatra ja Nuijamaa ja rautatieliikenteen ylityspaikkoja Imatra ja Vainikkala. Vainikkalassa rajan ylittävät kiskoilla matkustajat ja tavarakuljetukset ja Imatralla pelkästään tavarajunat. Lisäksi Parikkalan tilapäisellä maantie-rajanylityspaikalla rajan voi ylittää erikoisluvalla ja ainoastaan Suomen ja Venäjän kansalaiset.

Vaalimaan rajanylityspaikka on Kymenlaakson puolella, mutta ylityspaikkoja käytetään jonkin verran ”ristiin”, esimerkiksi tullaan Suomeen Vaalimaalta ja poistutaan Nuijamaan kautta. Toisin sanoen rajanylityksellä Etelä-Karjalassa on vaikutusta myös Kymenlaakson puolella ja päinvastoin.

Vuonna 2018 Etelä-Karjalan rajanylityspaikkojen (Nuijamaa, Imatra, Vainikkala, Parikkala) kautta tapahtui 4 805 740 rajanylitystä, mikä oli n. 53 % kaikista itärajan maantie- ja rautatieliikenteen rajanylityksistä. Ruplan heikentynyt kurssi näkyi rajanylitysten kasvun tasaantumisena – ylitysten määrä kasvoi 1,5 % vuoteen 2017 verrattuna, kun edellisvuoden kasvu oli reilut 13 %. Vuonna 2018 ylitysten kasvu oli vilkkainta Parikkalassa (+8,2 %).

Vesiliikenne Etelä-Karjalan satamissa ja Saimaan kanavalla

Tieliikenne- ja onnettomuustilastot

Etelä-Karjalan työssäkäyntiliikenne kartalla


Lisätietoja: Päivi Kortelainen, 040 6517 423

Tilastolinkkejä:
Rajavartiolaitos: tilastot
Suomen Tulli: tilastot
Väylävirasto: tilastot
Traficom: tilastot
Tilastokeskus/StatFin/Liikenne ja matkailu