Valikko Sulje

Vapun menoliikenne

(Liikenteessä blogi 30.4.2018)

Näin kevään kynnyksellä ja Vapun, työnjuhlan aattoa on hyvä luoda katsaus alkuvuoden töihin ja pohtia mitä sitä onkaan saatu tähän mennessä yhteistyöllä aikaiseksi. Etelä-Karjalan liiton aluesuunnitteluyksikössä on viime aikoina ollut hurjasti menoa ja tekemisen meininkiä, joten pieni kertaus siis lienee paikallaan.

Aluesuunnittelussa painotus on viimeaikoina ollut vahvasti liikenteessä, liikkumispalveluissa ja liikenteen edunvalvonnassa. MaaS, Liikkuminen palveluna -konseptin palvelumallin kehittäminen aloitettiin vuonna 2017 pilotteina Imatran seudun kutsutaksipalvelu ja Eksoten kotihoidon asiakaspalvelun tehostaminen. Kokeilut päättyvät toukokuun 2018 loppuun mennessä. Erityisesti Imatran seudun kutsutaksipalvelu on saanut kehuja käyttäjiltään. Kutsutaksi mahdollistaa julkisen liikenteen ulkopuolella asuvien testiryhmäläisten asiointimatkat palveluiden ja vapaa-ajan harrasteiden äärelle. Nyt toiveissa onkin, että jatkohankkeella joukkoliikennettä voitaisiin kehittää yhä parempaan suuntaan kustannustehokkaasti, asiakastarpeet ja kysyntä huomioiden.

Ja nyt kun liikkeelle päästiin, niin jatketaanpa matkaa pyöräillen. Etelä-Karjalan polkupyöräilyn teemareitti -hankkeessa on suunniteltu uudenlaisia ja vetovoimaisia polkupyöräreittejä. Teemareitit ovat eripituisia ja eritasoisia, jotta jokainen voisi löytää niiden joukosta juuri itselle kulloinkin parhaiten sopivan ja mielekkään reitin, poljit sitten yksin tai porukalla. Lisäksi reittien varrelta on nostettu esiin erilaisia palveluja ja nähtävyyksiä, joita pyöräilijä voi matkallaan hyödyntää ja joihin tutustua. Reitit on myös pyritty jaottelemaan tarinoineen eri teemoihin, kuten historiaan nojautuvat, luontokohteita sisältävät ja kaupunkiympäristössä kulkevat reitit. Reittien suunnittelu onkin enää viimeistelyä vaille valmis. Mikäpä olisikaan mukavampi tapa aloittaa kevään ulkoilut, kun lähteä pyöräillen vaikkapa makumatkalle maakunnan maittavien herkkujen äärelle upeissa maisemissa? Eikä pyöräilyreitit vielä siihen jää, sillä suunnittelutyö jatkuu myös maastopyöräilyreittien osalta. Maastopyöräreittiselvityksen on määrä valmistua vuoden 2019 maaliskuun loppuun mennessä.

Pyörän selästä voidaankin sitten hypätä veneen kyytiin ja siirtyä kohti Saimaan sinisiä aaltoja. Kutilan kanavasta on puhuttu pitkään ja ensimmäiset suunnitelmat sen toteuttamiseksi tehtiin jo kauan aikaa sitten. Etelä-Karjalan liiton edunvalvonnassa kanavahanke on ollut vahvasti esillä nyt muutaman vuoden ajan. Kanavasta saatavia hyötyjä vedenlaatuun ja matkailuun sekä tarvittavien toimenpiteiden kustannusarvioita ja toteuttamistapoja on selvitetty viime aikoina ahkerasti. Nyt suunnitelmia jatketaan tähdäten toimenpiteiden toteuttamista varten tarvittaviin rahoitusneuvotteluihin ja lupien hakemiseen. Jonakin päivänä saattaakin olla mahdollista, että veneilijä voi puhdasvetisellä Saimaalla veneillessään lipua läpi yli sata vuotta sitten suunnitellun kanavan, ja suunnata vaikka kohti uutta ja uljasta Sarviniemen virkistyskohdetta. Sillä myös Sarviniemen kehittäminen on vauhdissaan ja alueelle on suunnitteilla kohteen virkistys- ja matkailupalveluita tukevia rakenteita ja rakennuksia. Alue tulisi olemaan myös yksi Saimaa Geoparkin kohteista geoparkhankkeen toteutuessa. Niin ja pääseehän sinne Sarviniemeenkin pyörällä, vaikkapa vappupiknikille.

Paljon on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan. Lisäksi varmaa on, että liikkeellä pysytään ja töitä paiskitaan eteläkarjalaisten parempien liikenneyhteyksien puolesta. Ja joskus on hyvä nauttia myös työn hedelmistä, mutta siitä lisää blogissa kesällä. Nyt toivotamme kaikille oikein mukavaa Vappua ja aurinkoista kevättä!

Etelä-Karjalan liitto, aluesuunnitteluyksikkö