Valikko Sulje

Yrittäjät pitävät Parikkalan rajanylityspaikan avaamista tärkeänä

Parikkalan vanhan raja-aseman edessä venäläinen tukkirekka.

Parikkalan rajanylityspaikan kehittämisen seurantaryhmä järjesti 4.6. yrityksille suunnatun webinaarin ”Parikkalan rajanylityspaikan avaamisen merkitys yrityksille ja aluetaloudelle”.

Webinaariin osallistui noin 50 yrittäjää ja sidosryhmien edustajaa. Osa heistä oli ottanut osaa kyselyyn, joka tehtiin toukokuun aikana.

Webinaarin esitykset:

Toukokuun aikana toteutetussa yrityskyselyssä tiedusteltiin yrittäjiltä, miten tärkeänä he kokevat ylityspaikan avaamisen.

Kyselyä jaettiin yrityksille Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueen yrittäjäjärjestöjen, kauppakamareiden sekä alueiden yrityspalveluorganisaatioiden kautta
Vastauksia saatiin yhteensä 60 kappaletta.

Rajanylityspaikan avaamista pidettiin yleisesti ottaen erittäin hyvä asiana kunhan koronaepidemia on laantunut. Rajan avaamisella arvioitiin olevan jopa niin isot alueelliset vaikutukset, että euroja on tässä vaiheessa vaikea arvioida. Jonkinlaisia arvioita tuloksen kasvusta oli kuitenkin arvioitu.

  • Yritykset arvioivat liikevaihtonsa kasvavan yhteensä 23M€, keskimäärin n. +20% (34 vastausta)
  • Yritykset arvioivat työntekijämääränsä kasvavan 59 henkilöllä, keskimäärin n. +1,7 htv/yritys (35 vastausta)
  • Yritykset arvioivat tekevänsä uusia investointeja 1,17M€, keskimäärin 55.700€/yritys, (21 vastausta)

Alueella odotetaan uuden rajanylityspaikan tuomia mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvattamiseen. Yli puolet kyselyyn vastanneista yrittäjistä aikoi laajentaa toimintaansa, jos ja kun Parikkalan rajanylityspaikka avataan. Vastanneista yrityksistä 85 % totesi ylityspaikan avaamisella olevan toiminnalleen positiivinen vaikutus. Negatiivisia vaikutuksia ei kyselyyn vastanneiden joukossa ilmennyt lainkaan.

Kuvassa kuorma-autoja jonottamassa. Kuorma-autoissa lastina tukkeja.
Maanantaina 1.6. Venäjän puolella oli 30 autoa jonottamassa väliaikaisen rajanylityspaikan avautumista. (Kuva: Laatokan Lankku Oy:n arkisto)

Suomen hallitus teki periaatepäätöksen Parikkalan ylityspaikan avaamisesta kansainväliselle liikenteelle viime syyskuussa. Yrittäjä Pekka Paakkisen mukaan yritykset toivovat, että asiassa voitaisiin edetä nyt ripeästi: ”Nykyisellä tilapäisellä statuksella ylityspaikan kapasiteetti muodostaa pullonkaulan. Pääasiassa puuntuonnista koostuva ja erikoisluvan vaativa liikenne ruuhkautuu usein. Ylityspaikkainvestointi maksaisi itsensä nopeasti ja moninkertaisesti takaisin kehittyvän ja laajenevan yritystoiminnan myötä.”

Linkki yrityskyselyraporttiin

Lisätietoja:
Parikkalan rajanylityspaikan kehittämisen seurantaryhmän sihteeri
Veli-Matti Kesälahti, veli-matti.kesalahti@ekarjala.fi, p. 0400-012989

ja seurantaryhmän puheenjohtaja Ari Berg, p. 040 566 7328